Annons
Nyheter

Stor upprustning av Dalums kyrka

Dalums kyrka får två miljoner till konservatorsarbeten och Murums kyrka får 900 000 kronor till omputsning. Det är några av resultaten av de båda bidrag som årligen betalas ut för ombyggnad och bevarandet av kyrkor.
Nyheter • Publicerad 12 oktober 2011

– Dalums kyrka är ju lite speciell och där får man väl bjuda till lite extra, säger Stig Fagersson som är ordförande i fastighetsnämnden i Redvägs församling.

Församlingen fick det belopp de ansökte om.

Annons

– Det hade vi nog inte fått om det inte var för Dalums kyrka, den är man extra mån om att hålla i ordning.

Han säger att det var länge sedan det gjordes en ordentlig invändig renovering. Nu kommer man gå över allt, altartavla, predikstol, orgel och innerväggar med mera.

Även i Ulricehamn är man nöjda.

– Vi fick faktiskt för samtliga våra objekt som vi sökte för, säger Yvonne Josefson som är kyrkogårds- och fastighetschef i Ulricehamns kyrkliga samfällighet.

Fokus för dem har i år legat på att få till energiutredningar och styrsystem, för att få ner uppvärmningskostnaderna. Men man har också fått en del pengar för till exempel utvändig målning av kyrkorna i Timmele och Gullered samt renovering av kyrkan i Hössna.

I Skara stift handlar det om totalt 61 miljoner kronor som utgår i så kallat kyrkobyggnadsbidrag och kyrkoantikvarisk ersättning, vilket är rekordmycket.

Kyrkobyggnadsbidraget kommer från kyrkans egen kassa och är till för att utjämna mellan rika och fattiga församlingar. Kyrkoantikvariskt ersättning betalas av staten för att täcka merkostnader för kulturhistorisk hänsyn vid byggnadsarbeten.

Det är stiftstyrelsen som fattade beslut om att slussa pengarna vidare till pastoraten för att de ska kunna hålla sina kyrkor i skick.

Varje byggprojekt har granskats utifrån olika aspekter så att pengarna hamnar där de anses göra mest nytta.

– Varje år får vi ansökningar om mycket mer pengar än vi har att dela ut, säger Inga-Kajsa Christensson som är antikvarie vid Skara stift och har förberett stiftsstyrelsens beslut.

Annons

I år sökte pastoraten i Skara stift till exempel drygt 56 miljoner i kyrkobyggnadsbidrag men det fanns knappt 7 miljoner. När det gäller kyrkoantikvarisk ersättning var det sökta beloppet nära 87 miljoner kronor.

Mest pengar i Skara stift går till mögelsanering i Varnhems klosterkyrka, drygt sju miljoner. Det minsta beloppet är 9 000 kronor och går till konservering av kyrksilver i Sandhults kyrka.

I Ulricehamns kommun blir det till exempel 2,3 miljoner för konservatorsarbeten på Dalums kyrka samt konvertering av värmesystemet. I en kommentar står det att den ”tidigmedeltida kyrkan med kryssvalv och barockinredning ställer höga krav på rengöring och konservering.”

Andra exempel är att det blir 900 000 kronor till Murums kyrka för omputsning, och 800 000 kronor för en utvändig renovering av Trogareds kapell.

Göteborgs stift delar ut 67,5 miljoner i år. Där får bland annat Mossebo kyrka nästan en miljon för tillgänglighetsanpassning, ny klimatanläggning och underhåll.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons