Annons
Nyheter

Stödpengar ska ge starkare jordbruk och yngre jordbrukare

Idag, 9 februari, öppnar ansökan för jordbrukarstöd, som syftar till att stärka livsmedelsproduktionen i Västra Götalands län. Och för den under 40 år med jordbrukardrömmar finns det öronmärkta pengar att söka.
Västra Götaland • Publicerad 9 februari 2023
Nu inleds en ny programperiod för att söka pengar för att stärka jordbruket i Västra Götaland och få sädesfälten i Götåkra och många andra platser att frodas även i framtiden. Och för den under 40 år finns extra pengar att söka.
Nu inleds en ny programperiod för att söka pengar för att stärka jordbruket i Västra Götaland och få sädesfälten i Götåkra och många andra platser att frodas även i framtiden. Och för den under 40 år finns extra pengar att söka.Foto: Jens Augustinsson

1,8 miljarder kronor per år ska fördelas under programperioden 2023-2027. Pengarna ska betalas ut i form av till exempel investeringsstöd till vattenvårdsåtgärder eller stöd för investeringar i att bygga djurstall eller växthus. Det kommer också ett stöd för att bredda produktionen av livsmedel och det är Länsstyrelsen som handlägger och beslutar om stöd.

För ovanstående finns cirka 540 miljoner kronor i potten att fördela i länet under programperiodens fem år. Och alla sökbara stöd ingår i Sveriges nya strategiska plan för jordbrukspolitiken.

Annons

För den under 40 år finns speciellt öronmärkta pengar att söka. Det så kallade startstödet ska underlätta för generationsväxlingar i jordbruksföretag. Men det är även till för dem som startar eller skalar upp ett jordbruks- eller trädgårdsföretag.

Företaget måste vara inriktat på så kallad primär­produktion, till exempel mjölk­produktion, kött­produktion, växt­odling, odling av energi­grödor och biodling.

Startstöds-summan som kan sökas är 150 000 kronor för en produktionspotential som motsvarar minst ett halvtidsarbete på minst 860 timmar per år, eller det dubbla vid ett heltidsarbete som på minst 1 720 timmar.

- Våra beslut om stöd till sökande ska leda till att vi har en konkurrenskraftig, motståndskraftig och diversifierad jordbrukssektor som garanterar livsmedelsförsörjningen, säger Ingrid Guldbrand, chef på Länsstyrelsens landsbygdsavdelning.

Ansökningsperioden för det som kallas jordbrukarstöd är mellan 9 februari och 13 april. Investeringsstöden kan sökas under hela programperioden 2023-2027.

Jens AugustinssonSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons