Annons
Nyheter

Stickar och virkar på Ungdomens hus

Stickning har blivit ett stående inslag vid Ungdomens hus i Ulricehamn.
Nyheter • Publicerad 14 september 2011
Elaine Karhinen och Madeleine Nilsson träffas varje på Ungdomens hus för att sticka och virka.
Elaine Karhinen och Madeleine Nilsson träffas varje på Ungdomens hus för att sticka och virka.Foto: Christer Seldevall

Redan förra hösten märktes att flera av besökarna var intresserade av att sticka och virka. Att killar och tjejer satt upp krupna i soffgruppen för att sticka var ingen ovanlig syn.

Efter skolstarten i år har intresset sakta men säkert kommit igång igen.

Annons

– Vi har några tjejer som blivit stammisar. Dessutom kommer en tjej att under några kvällar under hösten demonstrera en speciell virkteknik, berättar Britta Myhré, ungdomssamordnare.

Tjejen i fråga heter Julia Olsson. Hon har koll på virktekniken Amigurumi, som handlar om att virka små färgrika och fantasifulla figurer. Varje tisdag kommer Julia Olsson att visa hur man gör. Hon kommer även att prata om stickning.

Då UT hälsar på sitter två tjejer i soffgruppen. Madeleine Nilsson stickar en halsduk medan Elaine Karhinen virkar på sin lappfilt, eller ”hippiefilt”, som hon själv kallar den.

– Det är mysigt, förklarar Madeleine Nilsson. Det är ett bra sätt att umgås.

Elaine Karhinen håller med:

– Tidigare var jag med i ett sammanhang där det var äldre damer som stickade. Det var i och för sig jättetrevligt och de som gick dit var jättegoa. Men här träffar jag jämnåriga.

Både Madeleine Nilsson och Elaine Karhinen har haft stickning som fritidsintresse i flera år. Det är alltså inget som de börjat med genom Ungdomens hus.

– Men det är trevligt att sitta här en stund efter jobbet Fast ofta brukar jag bli sittande här hela kvällen, ända tills de stänger här, säger Elaine Karhinen.

Men numera verkar tid vara vår största bristvara, särskilt för yngre människor. Det är internet, mobilkontakter och sociala medier. Och ni sitter här flera timmar och stickar?

– Det är väl upp till var och en vad man använder sin tid till. För egen del är jag ingen fan av att titta på tv, säger Elaine Karhinen.

Annons

Madeleine Nilsson menar att de inte är ensamma om att sitta och handarbeta.

– Det hr blivit populärt att sticka. Nu ska man vara tant som backar och stickar, säger hon.

– Det är kul att det blivit populärt. Men trender går i perioder. Vilket innebär att många som börjar nu släpper det ganska lätt igen, efter ett tag. Det är kanske bara någon enstaka som fortsätter, säger Elaine Karhinen.

I går, den 14 september, var det precis ett år sedan Ungdomens hus i Ulricehamn drog igång.

Sedan dess har verksamheten växt. Ungdomens hus har i dag närmare 200 medlemmar. Inför hösten är flera aktiviteter på gång.

Tisdagar är lika med stickning. Dessutom återkommer den populära skrivarcirkeln, också på tisdagar.

Varannan fredag ägnas åt film eller musik. Det kan bli fråga om lokala musiker som framträder. Filmkvällarna har förutsättningar till att kunna locka besökare, genom den storbildsskärm som numera finns i huset.

Önskemål från besökarna är utgångspunkten för de aktiviteter som erbjuds. I vissa fall samarbetas det med lokala studieförbund. Exempelvis var det så vid prova-på-dagen om betonggjutning nyligen.

Andra exempel på intresse-styrda aktiviteter är en resa till Ullared som genomförs om några veckor.

En liknande resa gjordes förra året, och det gav tydligen mersmak, då intresset i år redan nu är större.

– Troligen får vi hyra en stor buss. Att ungdomar vill till Ullared kan tyckas förvånande, men kanske ser de ett besök där som en möjlighet att få mycket kläder för sitt studiebidrag, säger Brita Myhré, ungdomssamordnare vid Ungdomens hus.

En resa för att besöka julmarknaden på Liseberg ligger också i planeringsfasen.

Representanter för Ungdomens hus kommer även att medverka vid uppstartsdagen på Tingsholmsgymnasiet. Genom ett samarbete med elevrådet medverkar man även vid demokratidagen på skolan den 11 oktober.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons