Annons
Nyheter

Stenbockslärarna har ont om datorer

Åtta personer får samsas om en enda dator. Det är verkligheten för vissa av lärarna på Stenbocksskolan.
– Vi jobbar för att få fler datorer mest hela tiden, säger Lina Fyrvakter.
Nyheter • Publicerad 12 oktober 2011
Det blir trångt kring datorn. Martina Gjörloff knappar på tangentbordet medan kollegorna Gunilla Ängskog, Emma Karlsson, Lina Fyrvakter och Gunilla Karlsson kikar. FOTO: Pernilla Rudenwall Petrie
Det blir trångt kring datorn. Martina Gjörloff knappar på tangentbordet medan kollegorna Gunilla Ängskog, Emma Karlsson, Lina Fyrvakter och Gunilla Karlsson kikar. FOTO: Pernilla Rudenwall PetrieFoto: 

Den nya läroplanen kräver mer dokumentation. Tala om att det skapar problem för lärarna på Stenbocksskolan. I vissa ämnesrum finns bara en dator att tillgå. Lägg därtill att det sitter åtta stycken lärare i det rummet.

– Mycket ska skötas via datorn. Det handlar om att dokumentera frånvaro, omdömen, läxor och annat. Mycket av kommunikationen sker via nätet. Bristen på datorer är ett stort problem, säger Lina Fyrvakter som är lärare i svenska och franska samt arbetsplatsombud.

Annons

Lösningen på problemet blir ofta att lärare istället får dokumentera vissa saker för hand istället för med hjälp av tangentbordet. Och är datorn i ämnesrummet upptagen är det bara till att leta efter en annan. Tiden till det finns helt enkelt inte och det är inte säkert att det finns någon att tillgå någon annanstans.

– Det blir mer papper istället för mindre, vilket inte är tanken. Dessutom blir det svårt att hinna med allt arbete på arbetstid, säger Lina Fyrvakter.

Lärarna har i flera år kämpat för att få fler datorer utan resultat. De har då fått höra att ”det är på gång”. Tillsammans med skolledningen arbetas det konstant för att få till en ändring av situationen.

Nu är det inte bara dokumentationen som blir lidande. Även undervisningen blir det i viss mån.

– Det är även ett pedagogiskt bra verktyg. Jag har så många idéer på saker som jag skulle vilja göra när det gäller undervisningen men det är inte möjligt att genomföra, säger Emma Karlsson.

Situationen är tuff. Noterbart är att det inte ens finns Internetuppkoppling i alla klassrum. Och rektorn Ann-Kristin Svanberg Björkqvist håller med om att datortätheten är låg bland personalen.

– Jag tror att det handlar om en dator per sex lärare och vi jobbar jättehårt för att lösa detta, säger hon.

Målet är att lärarna ska ha egna bärbara datorer. Frågan är bara hur lång tid de kommer att få vänta.

– I den bästa av världar får vi datorerna innan jul. Men då handlar det som sagt i den bästa av världar. Får vi det vid årsskiftet vore det fantastiskt.

Vad talar för att det kommer en lösning nu med tanke på att det tagit så många år hittills?

Annons

– Ätradal har fått nya datorer nu så jag hoppas att Stenbock står på tur.

Skillnaden som finns mellan Ätradal och Stenbock är att Ätradal sedan tidigare haft trådlöst nätverk. Göran Nyman, skolchef för Ulricehamns Kommun säger:

– Stenbocksskolan är en mer komplicerad byggnad på grund av det. Det innebär en viss kostnad att ordna med nätverk. Själva datorerna innebär ingen kostnad. Där växlas gamla mot nya.

Nyman berättar att ett politiskt beslut när det gäller datorer på Stenbocksskolan ska fattas inom kort. Budgeten för 2012 avgör.

– Finns det pengar till det hoppas jag att vi kan realisera detta i början av nästa år. Det här är en viktig sak för att pedagogerna ska kunna jobba med den dokumentation som krävs.

Läget i dag för personalen

Tingsholmsgymnasiet: Pedagoger med minst en halvtidstjänst har tillgång till egen dator (ca 100 datorer).

Ätradalsskolan: Skolans pedagogiska personal har från och med läsårsstarten utrustats med varsin ”en till en”-dator. Det var genomförbart eftersom skolan haft trådlöst nätverk sedan tidigare (ca 35 datorer).

På Stenbocksskolan har det precis börjat arbetas med frågan kring personaldatorer. Där finns det inget trådlöst nätverk och det komplicerar frågan. Behovet ligger kring 60 nya datorer.

Övriga grundskolor har samma bekymmer som Stenbocksskolan alltså inget trådlöst nätverk.

Källa: Thomas Björnberg, IKT-samordnare Ulricehamns Kommun.

Så ser det ut för eleverna

Stenbocksskolan har 533 elever och 82 elevdatorer. Det innebär en datortäthet på 6,5 elever per dator.

Ätradalsskolan har 219 elever och 53 elevdatorer vilket ger en siffra på 4,1 elever per dator.

Tingsholmsgymnasiet har 599 elever och där finns en dator per elever.

Källa: Thomas Björnberg, IKT-samordnare Ulricehamns Kommun.

Labrini Stavrekas
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons