Annons
Nyheter

Stefan kvar i Tornet

När det nya ICA–varuhuset öppnar på Ubbarp så är Stefan Törnblad kvar i Tornet.
– Det är inte aktuellt för mig att flytta härifrån.
Nyheter • Publicerad 20 juni 2013
Stefan Törnblad stannar kvar som Ica?handlare på Kvantum inne i centrum.
Stefan Törnblad stannar kvar som Ica?handlare på Kvantum inne i centrum.Foto: Leif Fjellström

Det har väl mer eller mindre tagits för givet att det blir Stefan Törnblad, nuvarande ägare till Ica Kvantum, som kommer att bli den förste ägaren när Ica Maxi öppnar portarna ute på Ubbarp. Något som han nu dementerar å det kraftigaste.

– Jag har också hört detta, men måste säga att jag är lite frågande till varifrån den uppgiften har kommit. För jag tänker absolut inte lämna Kvantum–butiken här inne i centrum, utan tänker stanna kvar här och driva den vidare, säger Stefan.

Annons

Du har inte ens fått någon förfrågan om att ta över den nya Maxi–butiken?

– Det är inte så det fungerar, utan man får anmäla sitt intresse att köpa affären på ungefär samma sätt som när man söker ett jobb. Visst har jag vägt för och emot, men det känns inte aktuellt för min del. Tidigare ägde jag Ica Kvantum i Knalleland i Borås tillsammans med en kompanjon och vi åkte ibland hit till Ulricehamn för att få inspiration om hur vi skulle kunna utveckla vår butik och jag såg det som en dröm att kunna få ta över här i Ulricehamn. Jag känner alldeles för mycket för butiken, kunder och personal för att lämna butiken, dessutom är läget mitt i centrum unikt.

Icas planer på en Maxi–butik vid Ubbarp har mött hårt motstånd från affärsidkarna inne i Ulricehamns centrum och Stefan Törnblad har förståelse för handlarnas oro inför framtiden.

– Absolut. Men som jag ser det finns det egentligen bara en väg att gå och det är att vara attraktiv för kunderna och det blir man med sitt utbud och priserna. Det går aldrig att tvinga kunderna att vara kvar inne i centrum utan vi måste locka dem till oss. De skall vilja handla hos oss.

Hade det blivit bättre med ett köpcenter på Bronäs?

– Definitivt inte för då hade förmodligen Ica lagt ner den här butiken, eftersom de hamnat för nära varandra. Så jag förstår inte riktigt den diskussionen.

Vad är det positiva med en Ica–etablering vid Ubbarp?

– Ur Ica–perspektiv är det bra, eftersom man kommer att ta marknadsandelar i kommunen. Man kommer även att ta andelar från andra kommuner runt om, vilket gör att handelsindex för Ulricehamns kommun kommer att stärkas. Utpendlingen för handel från kommunen kommer också att minska, så jag ser väldigt positivt på nyetableringen.

Men talar du inte nu i egen sak som Ica–handlare?

– Den butik som kommer att tappa mest på ett Ica Maxi är Ica Kvantum‚ jag räknar med att omsättningen i butiken kanske blir halverad. Min störste konkurrent framöver kommer att vara just Ica Maxi.

Annons

Hur skall du möta detta?

– På precis samma sätt som vi gör idag! Vara lyhörda och utveckla butiken och sortimentet så att vi ligger i framkant och som andra handlare tvingas göra – anpassa sortiment, kostnader och priser. Exakt hur det skall genomföras är jag inte helt klar över ännu, eftersom det hänger lite på hur det ser ut hos den nya konkurrenten. Men jag kommer aldrig att släppa färskvaror och mat utan det får bli på andra områden.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons