Annons
Nyheter

Spadtag för nya hyresrätter

I måndags sattes spaden i jorden inför byggandet av Stubos nya hyreshus i området Stadsskogen.
Nyheter • Publicerad 30 september 2014
Kristina Wilhelmsson, ordförande för Stubo, och Anders Andersson från totalentreprenören JSB tar de första spadtagen.
Kristina Wilhelmsson, ordförande för Stubo, och Anders Andersson från totalentreprenören JSB tar de första spadtagen.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie
Kristina Wilhelmsson är ordförande för det kommunala bostadsbolaget Stubo och hon tog i går det första spadtaget för två nya hyreshus i området Stadsskogen.
Kristina Wilhelmsson är ordförande för det kommunala bostadsbolaget Stubo och hon tog i går det första spadtaget för två nya hyreshus i området Stadsskogen.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

Det var det kommunala bostadsbolagets styrelseordförande Kristina Wilhelmsson samt Anders Andersson från totalentreprenören JSB som symboliskt satte var sin spade i jorden för att inviga bygget.

I sitt invigningstal ville Kristina Wilhelmsson bland annat förtydliga varför Stubo hade valt att använda en tidigare upphandling som organisationen för Sveriges allmännyttiga bostadsföretag gjort.

Annons

En rad lokala företag har kritiserat detta eftersom de tycker det missgynnar lokala byggföretag.

Kristina Wilhelmsson sa att beslutet både sänkte kostnaden samt kortade processen med att få husen klara.

– Från att ta mellan sju och tio år tar det nu mellan fyra och fem år, sa hon.

Kristina Wilhelmsson betonade också vikten av att det byggs hus.

– Det känns väldigt bra att husen kommer stå klara hösten 2015. Samtidigt blir vägen klar och vårt nya industriområde står klart. Detta ökar dragningskraften hos Ulricehamns kommun.

Även kommunalrådet Lars Holmin talade och vände sig först till Stubos personal. Han sa att det under åren har funnits politiska diskussioner om att sälja Stubo. Men att man istället under denna mandatperiod landade i en politisk överenskommelse att ha kvar bostadsbolaget och att det ska ta en aktiv del i stadens utveckling.

– Vi har vårt mål om att bli 25 000 invånare i kommunen och om inte Stubo finns med och driver utvecklingen blir det oerhört svårt att komma dit, sa han och tackade alla som jobbade på Stubo.

På platsen ska det alltså bli två stycken hyreshus med sexton lägenheter vardera. Det handlar om tvåor och treor, varav hyran för en trea väntas hamna på 8 900 kronor i månaden. Vad hyran för en tvåa kan hamna på är inte klart. De två husen är en del av ett större nytt bostadsområde där det finns plats för totalt 190 bostäder fördelat på flerfamiljshus, parhus och villor.

Stubo är först ut att bygga på området. Till årsskiftet väntas försäljningen av tomter för villor inledas.

Anders Rosenberg
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons