Annons
Nyheter

Sonja Grunselius tänkbar biskop

Sonja Grunselius, som tidigare bott och verkat i Södra Ving, är en av kandidaterna till biskop i Skara stift, då Erik Aurelius i augusti lämnar uppdraget med pension.
Nyheter • Publicerad 3 januari 2012

Sonja Grunselius kom till Härna och Södra Vings pastorat 1980. Men trots sin utbildning fick hon inte anställning som präst. Jobbet hade istället gått till hennes man Thomas, som också var prästutbildad.

Långt senare berättade hon i en intervju i UT om tidsandan som mötte henne, då hon flyttade till trakten.

Annons

Hon konstaterade då att det var helt i sin ordning att inte framträda i kyrkorna i Södra Vings och Hällstads pastorat.

– Min uppgift där var att vara prästfru, inte präst. Jag deltog i olika aktiviteter, främst ungdomsverksamheten.

Emellertid fick hon tjänstgöra i Skölvene och Blidsberg, innan familjen Grunselius flyttade till Amnehärad, längst norrut i Skaraborg och sedan till Saleby.

Nu är hon alltså en av dem som nominerats till biskopsvalet i Skara stift. Förutom Sonja Grunselius är det två andra präster med Sjuhäradsanknytning som föreslagits. Nämligen Carin Åblad Lundström, med rötterna i Borås. Jacqueline Björnram, som varit kyrkoherde i Borås, kandiderar också.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons