Annons
Nyheter

Sökes: Ovana tv-spelare till bibliotekets nya klubb: ”Väldigt manligt kodad värld”

Generellt är det fler killar än tjejer som spelar tv-spel.
Nu vill biblioteket att fler ska få möjligheten att testa på att spela i en trygg miljö.
Därför startas nu en tv-spelsklubb för tjejer, transpersoner och icke binära personer.
Tranemo • Publicerad 27 december 2022
”Genom att få in fler olika typer av personer kan vi göra gamingen bättre och mer jämställd, säger Astrid Evasdotter Smith, bibliotekarie Tranemo som håller i tv-spelsklubben för tjejer, trans och icke binära personer.
”Genom att få in fler olika typer av personer kan vi göra gamingen bättre och mer jämställd, säger Astrid Evasdotter Smith, bibliotekarie Tranemo som håller i tv-spelsklubben för tjejer, trans och icke binära personer.Foto: Anna Sjödin

Sedan biblioteket flyttade in i Centralen har allt fler unga sökt sig hit. För att anpassa sig till den yngre målgruppen har utbudet utökats med tv-spel. Det går att låna spel och även att spela på plats. Pengar har sökts för att möjliggöra satsningen.

– Det gör biblioteket mer relevant för unga. Vi kan också utjämna ekonomiska klyftor, alla har inte råd att köpa vare sig spel eller konsoler, säger bibliotekarien Astrid Evasdotter Smith.

Annons

Enligt en rapport från statens medieråd spelar fler killar än tjejer tv-spel. Tjejer tenderar att mer ägna sig åt mobilen och sociala medier jämfört med killar, enligt rapporten. Det är en anledning att den nya tv-spelsklubben riktar sig mot tjejer, transpersoner och icke binära personer.

– De är ofta mer ovana spelare. Generellt sett är tv-spel och gamingvärlden en väldigt manligt kodad värld. Därför riktar vi nu in oss på andra målgrupper som kanske inte är lika vana att spela, På sikt kan det göra spelvärlden mer jämställd, säger Astrid Evasdotter Smith som håller i tv-spelskubben.

Att även hbtqia-personer uttalat bjuds in spelar stor roll, menar Stina Nilss, ordförande för RFSL Sjuhärad.

– Det behövs satsningar för att inkludera fler och skapa fler trygga rum så att folk kan göra vad de tycker är kul utan att riskera att bli utsatta. Det är jätteviktigt och så roligt att det här görs, säger hon.

bild 1/3
Ungdomsböckerna med hbtqia-personer är regnbågsmärkta på biblioteket i Tranemo.
Kultur- och fritidssektionen i Tranemo har utbildats i hbtqia-frågor. Regnbågen som byggts av gamla böcker är en viktig symbol att visa att biblioteket är en inkluderande plats för alla. På bilden syns Astrid Evasdotter Smith.
Med tv-spel i lånehyllan vill biblioteket visa olika typer av litterära berättelser. Många spel grundas på böcker och en del spel har även filmatiserats. På bilden syns Astrid Evasdotter Smith.
Ungdomsböckerna med hbtqia-personer är regnbågsmärkta på biblioteket i Tranemo.
Kultur- och fritidssektionen i Tranemo har utbildats i hbtqia-frågor. Regnbågen som byggts av gamla böcker är en viktig symbol att visa att biblioteket är en inkluderande plats för alla. På bilden syns Astrid Evasdotter Smith.

Under hösten har flera tv-spelsaktiviteter ägt rum. Förutom klubben för tjejer, trans och icke binära personer kommer även öppna event att hållas i vår. Biblioteket vill inte att killar ska känna sig uteslutna.

– Det här handlar inte om att inte killar får komma hit och spela.Vi vill snarare skapa ett tryggt rym där ovana spelare tillsammans kan få testa på att spela ifred, säger Astrid Evasdotter Smith.

TV-spelsklubben

Målgrupp: Tjejer och icke binära som inte är vana spelare.

Ålder: Från tio år och uppåt.

Var: Andrummet, biblioteket på Centralen i Tranemo.

När: Startar tisdagen den 24 januari klockan 15.00.

Spel: Spelet Lego Harry Potter kommer att spelas under våren.

Varför: Låta ovana spelare testa på och utforska tv-spelsvärlden i ett stängt och tryggt rum.

Anna SjödinSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons