Annons
Nyheter
Under fyra torsdagar har ett antal intresserade medlemmar i Södra Säms hembygdsförening sökt spår efter en gammal hålväg, en sydlig del av ridvägen.
Nyheter • Publicerad 21 maj 2010
Lennart Lindhagen, Arne Johansson, Liss Larsson och Margareta Swedberg går längs hålvägen på det stora gravfältet i Södra Säm. FOTO: Bernt Carlsson
Lennart Lindhagen, Arne Johansson, Liss Larsson och Margareta Swedberg går längs hålvägen på det stora gravfältet i Södra Säm. FOTO: Bernt CarlssonFoto: Bernt Carlsson

Och visst har de hittat lämningar av den väg som var den sydliga och västliga inledningen på den ridväg som fortsätter genom Ulricehamn upp mot Falbygden.

En av stigfinnarna är Lennart Lindhagen från Bredgården i Marbäck. Hon tar för givet att ridvägen inte tog sin början på Stora torget i Ulricehamn utan att den måste börja någon annanstans.

Annons

För Lindhagen måste det av tidsskäl varit givet att folk färdades från kustorterna upp mot landet och att då Ätran med sin relativt raka sträckning var den bästa vägen mot Falbygden.

Därför blev Ätradalen en betydande transportled för både varor, människor och idéer.

Arne Johansson, initiativtagaren till både kyrkgrävning och stigfinnande betonar att det gäller att vara ute i tid innan alla gamla spår är bortsopade och de hembygdsintresserade för gamla.

– Lantbrukare nuförtiden ger sig inte ut i skog och mark om de inte sitter i motordrivna maskiner, ifyller Lindhagen. Det vi kan lita på är jägare och bärplockare.

I sitt syfte att finna tillräckligt stöd för sin hypotes att även delen mellan Sämsjön och Åsunden är en del av Ätradalen har hembygdsföreningens medlemmar nu lyckats finns spår efter hålvägar utefter sträckan mellan Skottek och Opensten.

Det är den delen som just dessa medlemmar var intresserade av. Förhoppningen är att andra tar vid och det blir en så vidsträckt dokumentation som möjligt.

Lennart Lindhagen har beställt den nya fastighetskartan där ny hålvägar ritats in. Denna kommer att utgöra ett underlag där även senare hålvägsfynd skall kunna noteras.

Arne Johansson konstaterar att man hittat ett mönster, där det visar sig att hålvägen går längs de olika brons- och järnåldersrösena ligger.

Lennart Lindhagen konstater att det blivit färd- och handelsvägar utefter alla älvarna, där åtminstone Nissan fått ge namn åt en av dessa stigar.

Och givetvis fanns det tvär-vägar mellan de olika älvdalsvägarna.

Den 12 september är Kulturarvsdagen. Då hoppas Arne Johansson och hans vandringskamrater att det skall förläggas ett kommunalt firande till Södra Säm och att man då skall vara färdig med den dokumentation som skall bevisa att den gravfälts- och kyrkoruintäta Sämbygden även haft stor betydelse fordomdags och att den ridväg som numera heter Redväg började vid kusten, och följde Ätradalen genom bland annat Säm upp till Falbygden.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons