Annons
Nyheter

Socialdemokraterna vill avveckla timanställning och delade turer

Timanställningarna i Ulricehamns kommun bör minskas, liksom de delade turerna inom äldreomsorgen, föreslår Socialdemokraterna i Ulricehamn i ett initiativärende i kommunstyrelsen på måndag.
Nyheter • Publicerad 5 oktober 2013

Nyligen ställde sig kommunfullmäktige bakom ett förslag från Socialdemokraterna att alla kommunanställda ska ges rätt till heltid.

Nu återkommer partiet med ytterligare förslag inom det område som rör anställdas arbetsvillkor.

Annons

Den här gången gäller det så kallade delade turer. Det är företrädesvis inom äldreomsorgen och arbete med funktionsnedsatta som delade turer förekommer.

Även om en personal är heltidsanställd så kan han eller hon schemaläggas för arbete flera perioder under samma dag, exempelvis klockan 7–11 samt 16–19.

Inom ovan nämnda verksamheter finns i dag cirka 500 anställda. Av dessa omfattas cirka 80 procent av delade turer, skriver Socialdemokraterna.

– Många anställda upplever detta som ett stort problem. Med vårt förslag kan den modellen minimeras, säger Inga-Kersti Skarland (S).

Enligt förslaget ska arbetstiden vara sammanhållen, vilket innebär att delade turer avskaffas eller i vart fall minimeras, enligt förslaget. Även andelen timanställningar bör minskas.

Av den totalt arbetade tiden i kommunen ska maximalt fem procent utföras av timanställd personal, anser partiet.

– Det finns starka skäl att förbättra arbetsvillkoren inom detta område. Dels är det inom kvinnodominerade yrken som timanställningar samt delade turer förekommer. Dels gäller det att trygga tillgången på arbetskraft genom att göra det attraktivt att jobba inom dessa yrken, säger Inga-Kersti Skarland.

– För brukarna är det dessutom en trygghet att inte behöva möta nya ansikten så ofta, tillägger Celso Silva Gonçalves (S).

Christer Seldevall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons