Annons
Nyheter

Snöoväder orsakade stora problem

Det intensiva snöandet har orsakat trafikproblem och inrasade tak runt om i landet. Men Ulricehamn tycks dock ha klarat sig jämförelsevis lindrigt undan.
Nyheter • Publicerad 20 februari 2010

Enligt polisen och räddningstjänsten har det alltså inte varit några allvarliga trafikolyckor i Ulricehamns kommun under snöovädret. En man skadades under lördagen i samband med att han skottade snö på ett tak i Hulu söder om Tvärred. I övrigt har det dock inte skett några allvarliga incidenter.

SMHI gick under fredagen ut med en klass-2-varning för Sjuhärad. Det innebär stor fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. I och med detta drar även kommunen igång sin krisberedskap. Det handlar bland annat om att informera ut i verksamheten vad som är på gång. Då kan till exempel hemtjänstpersonalen förbereda sig med snöskyfflar och annan utrustning, eller till och med hämta in en del brukare som bor otillgängligt.

Annons

Men enligt kommunens säkerhetssamordnare, Johan Lenjesson, fungerade verksamheten bra.

– Arbetet bedrivs utan större störningar i kommunen, sade han på lördagseftermiddagen.

Han hade till exempel inte fått några indikationer på att hemtjänsten inte kunde nå någon.

Man hade också förberett sig till exempel genom att skotta tak. Idrottshallen i Tvärred var under lördagen fortfarande stängd men där skulle man troligen hinna skotta under lördagen.

På andra håll i landet har dock snöandet orsakat flera olyckor. En man dog på fredagen i Svenljunga när han klämdes under ett rasat tak. På lördagsmorgonen rasade ett tak in på postens lokaler på Bockasjögatan i Borås och på eftermiddagen rasade taket till en idrottshall i Borås. Ingen skadades dock. Delar av det stora köpcentret A 6 i Jönköping utrymdes på lördagseftermiddagen eftersom taket riskerade att rasa.

På lördagseftermiddagen saknade närmare 3 000 hushåll i främst södra Sverige ström. Men Ulricehamn ser ut att ha klarat snöovädret utan några strömavbrott.

Fortfarande på lördagseftermiddagen varnade Vägverket på sin hemsida för "akut trafikläge" i norra Götaland och södra Svealand till följd av det kraftiga snöfallet och den hårda vinden.

Västtrafik har haft mycket svårt att upprätthålla trafiken under lördagen på vissa platser. I Bohuslän, Dalsland och Skaraborg fick till exempel nästan all trafik ställas in under lördagen. I Borås ställdes också viss stadstrafik in. Stadstrafiken i Ulricehamn har enligt Västtrafik fungerat jämförelsevis bra under lördagen.

Snöfallet väntas nu fortsätta även under lördagskvällen och söndagen i Sjuhärad, dock i mindre omfattning, och i början på nästa vecka ska det enligt SMHI komma in ett nytt snöfall över Götaland.

Anders Rosenberg
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons