Annons
Nyheter

Snö - ett billigt sätt att spara energi

Varmt inomhus med snö upp till köksfönstret. Anita Perkhed skottar för att sänka värmekostnaden.
Nyheter • Publicerad 30 december 2010
Foto: Åsa Dahlberg
Foto: Åsa Dahlberg

Det är egentligen inget nytt grepp - att skotta snö för att täcka grunden. Förr var det ett vanligt sätt att isolera husgrunden i dragiga torp.

– Jag har skottat upp snö längs husväggen lika länge som jag haft ett eget hus. Min syster i Haparanda brukade skotta upp snö så det täckte halva fönstret. Det är från henne jag fått idén, säger Anita Perkhed.

Annons

Exakt hur mycket hon sparar är svårt att avgöra. Anita Perkhed har direktel och en värmepump och på räkningen kommer även hushålls elen. Men skillnaden mellan en vinter utan snö och en med låg sist på cirka 3000 kronor.

– Framför allt känns skillnaden. Det blir mycket kallare på golvet och dragigare när det är en vinter utan snö.

Fuktskador är heller inget som hon är rädd för. Hon har ingen källare dit vatten kan börja rinna ned utan huset står på en betongplatta med ordentlig dränering.

– Värmen från grunden kryper upp längs väggen och gör luftspalter i snön, så den stannar inte kvar där, säger hon.

Det är förstås lite jobb med skottningen, men för Anita utgör det inget hinder. Hon tycker om vintern och gillar att vistas utomhus.

– Jag är förvånad över att inte fler gör det här, säger hon.

På Polygon, före detta Munters, svarar fukttekniker Thomas Mårdstedt på frågan om det kan innebära några risker med att skotta upp snö så som Anita Perkhed gör.

– Risken är liten men man kan täppa till panelens luftspalter så att man begränsar luftningen och inte får den genomströmning man önskar.

– Vad jag vet så har ingen som gjort så här vänt sig till oss för att de fått problem, säger Thomas Mårdstedt.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons