Annons
Nyheter

Snart ansträngd försörjningsbörda

Om 20 år ska den som arbetar i Ulricehamn inte bara försörja sig själv, utan ytterligare en och en halv person.
Nyheter • Publicerad 23 februari 2011

Det visar siffror från Statistiska Centralbyrån.

Den så kallade försörjningsbördan är alltså 2,5 och kan därmed kallas ansträngd. Detta delar Ulricehamns kommun då, om 20 år, med mer än 200 kommuner eftersom grundorsaken, att vi lever längre, förstås är densamma i hela landet. I tolv kommuner kommer försörjningsbördan till och med vara 3, det vill säga extrem.

Annons

Det är SEB som har låtit SCB göra prognosen och SEBs välfärdsekonom Jens Magnusson skrev i måndags i en debattartikel på DN att det nu krävs åtgärder för att klara den här utmaningen.

Bland annat skriver han om att man borde stimulera högre produktivitet inom välfärdstjänster, uppmuntra människor att arbeta mer och under längre tid, öppna välfärdssystemen för kombinerad privat och offentlig finansiering samt göra det enklare och mer attraktivt för människor att komma till Sverige för att arbeta.

Dagens försörjningsbörda i Ulricehamn ligger på 2,3, vilket är samma som för riket i övrigt samt nära grannkommunerna. Tranemo kommun har en jämförelsevis låg försörjningsbörda på 2,21.

Anders Rosenberg
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons