Annons
Nyheter

Mycket snömodd på vägarna efter nattens snöfall – förbättrat läge under dagen

SMHI utfärdade en gul varning för snöfall i Ulricehamnstrakten under onsdagen. Snöfallet väntas fortsätta under dagen.
Ulricehamn • Publicerad 27 december 2022 • Uppdaterad 28 december 2022

Det snöfall som väntades under onsdagen kom något tidigare än beräknat och med temperaturer runt nollstrecket under onsdagsmorgonen, så täcktes många vägar i Ulricehamnstrakten av snömodd.

På väg 182, nära Älmestad, har en lastbil sedan förmiddagen blockerat vägbanan för tyngre fordon. Enligt Trafikverket kan personbilar däremot ta sig förbi.

Annons

Lossning av last och bärgning pågår, och det är vid 14-tiden oklart när arbetet på platsen kommer att vara färdigt.

Trafikverkets webbkamera i Gällstad visade snötäckta vägar och information från deras mätstation vid strax efter 8 på onsdagsmorgonen visade en lufttemperatur på 0,2 plusgrader, vägtemperatur på minus 0,5 grader och kraftigt snöfall.

Webbkamera på väg 157 i Gällstad 28 december 09.01.
Webbkamera på väg 157 i Gällstad 28 december 09.01.

På väg 40 i höjd med Duvered rapporterades vid 09.10 måttligt snöfall, 0,2 minusgrader i luften och 0,9 minus på vägbanan och webbkameran visade vid strax efter nio på onsdagsmorgonen även här en del snömodd på vägen.

Väg 40 i höjd med Duvered 28 december 09.10.
Väg 40 i höjd med Duvered 28 december 09.10.

I höjd med Humla på väg 46 var läget vid 09.10 på onsdagsmorgonen sådant att det från Trafikverket rapporterades kraftigt snöfall, 0,2 plusgrader i luften och minus 0,4 grader i vägbanan.

Väg 46 i höjd med Humla, onsdag 28 december 09.10.
Väg 46 i höjd med Humla, onsdag 28 december 09.10.

Vid lunchtid på onsdagen visade Trafikverkets kameror att det inte längre fanns någon snö på vägbanorna, även om det fortfarande föll snö i ren eller regnblandad form. Temperaturerna var också något ovanför nollstrecket.

SMHI:s gula varning för snöfall, som sträcker sig från kommungränsen mellan Borås och Ulricehamn i väst, och nästan hela vägen över mot Smålandskusten i öst, ligger på onsdagseftermiddagen fortfarande kvar. Snömängden beräknas bli mellan 5 och 10 centimeter under dagen.

Vid 15-tiden på onsdagseftermiddagen väntas nederbörden först gå över i snöblandat regn för att sedan omvandlas till ett lätt regn.

SMHI uppmanar folk att vara extra uppmärksamma i trafiken då halka, snömodd, dålig sikt och snörök kan förekomma.

Jens AugustinssonSkicka e-post
Jonas EmtervallSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons