Annons
Nyheter

Slut med prao för årskurs åtta

Den praktiska arbetslivsorienteringen (prao) för årskurs åtta avvecklas vid Stenbocksskolan.
Nyheter • Publicerad 10 september 2013

Fram till senaste läsåret har åttorna fått en prao-vecka. De har då kunnat välja vilken arbetsplats de ville tillbringa denna sin prao hos.

Men då höstterminen startade för några veckor sedan fick berörda elever veta att det inte blir någon prao. Orsaken är att skolledningen hellre vill satsa på bredare information om yrkeslivet.

Annons

– Det finns inget i läroplanen om prao. Vår uppfattning är att den veckan inte ger eleverna mer än en väldigt begränsad bild av hur arbetslivet fungerar, säger Lisbeth Almér Larsson, rektor vid Stenbocksskolan.

– Vi vill istället att eleverna ska få en så bred information som möjligt om vilka olika yrken och sektorer som finns att välja bland. Vi vet alla att yrkeslivet förändras väldigt snabbt och antalet nya yrken ökar hela tiden.

Beslutet har väckt reaktioner hos flera av de elever som berörs.

– Vi blev väldigt besvikna, skriver fyra elever i ett brev till samtliga gruppledare i kommunfullmäktige.

Eleverna har fått svar att detta är en fråga som politikerna inte styr över.

Istället för praon kommer skolan att ta fram ett program med olika aktiviteter som ska ge eleverna ”en djupare förståelse för yrkes- livet”.

I nuläget har skolan ett samarbete med LRF och det planeras en energidag där eleverna kommer att presenteras för olika yrkesområden. I samarbete med Rotary i Ulricehamn anordnas en industridag där eleverna besöker olika företag i bygden.

Det finns även planer på föreläsningar kring olika områden exempelvis vårdsektorn, den offentliga sektorn och liknande.

– Vi kommer med detta upplägg att ge eleverna mer inspiration inför sina kommande val än vad en vecka på ett enda ställe kan ge, säger Lisbeth Almér Larsson.

Christer Seldevall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons