Annons
Nyheter

Slitet reningsverk byts ut

I början av nästa år får Dalstorp ett nytt reningsverk.
Nyheter • Publicerad 13 april 2013
Fem personer arbetar med reningsverket. Just nu byggs två bassänger på 17x8 respektive 13,5x7 meter.FOTO: Pernilla Rudenwall Petrie
Fem personer arbetar med reningsverket. Just nu byggs två bassänger på 17x8 respektive 13,5x7 meter.FOTO: Pernilla Rudenwall PetrieFoto: 

Orsaken är att det gamla verket är slitet och behöver bytas ut. När det visade sig att det var dyrare att renovera det nuvarande reningsverket än att bygga nytt, föll valet på det sistnämnda. Byggarbetet är redan i gång, och i januari 2014 ersätter det nya verket det gamla.

Peter Edvinsson, teknisk sektionschef på Tranemo kommun, berättar att 16 miljoner är avsatta till nybygget. Det är alltså billigare än en ombyggnad skulle ha varit, särskilt när den nya driftskostnaden räknas in. I dag värms verket upp med el, men med hjälp av bergvärme ska driftskostnaden bli lägre. Den största delen av driften består ändå av reningsprocessen, som är mycket energikrävande.

Annons

I dag tar Dalstorps reningsverk emot avloppsvatten från Dalstorp och Ölsremma. På sikt är det tänkt att reningsverken i Nittorp och Ljungsarp ska läggas ner och att Dalstorp ska ta emot deras avlopp. Det nya verket klarar avloppsvatten från 1 600 personer.

Enligt Birgit Magnusson, VA-ingenjör på kommunen, är överföringsledningarna från Ljungsarp och Nittorp påbörjade.

– Vi vet inte när det blir klart. Det är förberett och byggt halva vägen till Nittorp, men nu gör vi ett stopp innan vi fortsätter att bygga ledningarna, säger hon.

Hon tillägger att reningsprocessen i verket kommer att bli modernare och effektivare än dagens process. Det stämmer överens med ökade reningskrav, men ger även en bättre arbetsmiljö, förklarar hon.

Tranemo kommuns avlopp tas omhand av totalt åtta reningsverk. Fyra anställda sköter dessa reningsverk samt nio vattenverk, åtta högreservoarer (vattentorn) och 30 pumpstationer som pumpar avlopp till verken.

Runt de två bassängerna blir det en byggnad.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons