GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Skyhög smittspridning – fallen ökar med över 300 procent

Covidsmittan härjar som aldrig förr i Västra Götaland – och Sjuhäradsbygden är inget undantag. Förra veckan registrerades rekordmånga fall i både Ulricehamn och Tranemo.
– Vi har en enormt kraftig smittspridning i samhället just nu, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg.
Ulricehamn • Publicerad 27 januari 2022
Under vecka tre rapporterades 661 nya fall i Ulricehamns kommun. Det är den högsta siffran som någonsin uppmätts. Arkivbild.
Under vecka tre rapporterades 661 nya fall i Ulricehamns kommun. Det är den högsta siffran som någonsin uppmätts. Arkivbild.Foto: Cecilia Fabiano

En försening på labben orsakade en eftersläpning i statistiken förra veckan. Trots det rapporterades höga siffror av antalet nya covidfall i både Ulricehamn och Tranemo.

Några av de fall som inte hann registreras under vecka två faller därför in under statistiken för vecka tre. Och den talar sitt tydliga språk. Enligt Smittskydd Västra Götalands senaste siffror rapporterades totalt 661 nya fall i Ulricehamns kommun. Det är en ökning med 326 procent jämfört med förra veckan, men då bör man ha eftersläpningen i beaktande.

Också i Tranemo kommun rapporterades rekordmånga nya fall – närmare bestämt 155. Det kan jämföras med 87 fall veckan dessförinnan.

Mot bakgrund av de alarmerande siffrorna fortsätter smittskyddsläkare Thomas Wahlberg i ett pressmeddelande att mana till stor försiktighet:

– Har du tecken på luftvägsinfektion, stanna hemma. Om du kan arbeta eller studera hemifrån behöver du inte provta dig – men du behöver stanna hemma i minst fem dagar från det att du blev sjuk, säger han.

I samma pressmeddelande poängterar Smittskydd Västra Götaland samtidigt att det kan finnas ett stort mörkertal. Under vecka tre togs nämligen 130 554 PCR-prover i Västra Götaland, vilket är det högsta antalet någonsin. Det gör också att svarstiderna är längre än normalt, och eftersläpningen i statistiken kvarstår.

Framöver kommer trycket på PCR-testning däremot att minska, då Folkhälsomyndigheten förra veckan gick ut med nya rekommendationer kring provtagning. Av den anledningen kommer statistiken över antalet bekräftade fall i fortsättningen inte vara lika tillförlitlig.

Fakta

Det här gäller för testning i Västra Götaland

Lämna prov om något av följande stämmer på dig:

• Du arbetar inom hälso-och sjukvården eller inom äldreomsorg.

• Du bor på ett särskilt boende eller ett äldreboende.

• Du har ett arbete där du behöver vara på arbetsplatsen.

• Du går i förskoleklass, grundskolan eller på gymnasiet.

Du som har haft covid-19 de senaste tre månaderna behöver oftast inte lämna prov.

Källa: 1177.se.

Antalet avlidna med covid-19 i Ulricehamn och Tranemo var till och med den 24 januari fortsatt oförändrat. I Ulricehamn har 34 personer med covid-19 gått bort, och i Tranemo ligger den siffran på 17.

Evelina SegerqvistSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ulricehamns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.