Annons
Nyheter
De omdiskuterade normerna för skolstorlek i Ulricehamn bör omprövas. Det anser barn- och utbildningsnämnden, som vid sitt sista sammanträde beslutade att skicka förslaget vidare till kommunfullmäktige.
Nyheter • Publicerad 22 december 2010
Tårögda politiker. Men det var för den bitande kylan vid fototillfället - inte på grund av att det var barn- och utbildningsnämndens absolut sista sammanträde. I bakre raden (från vänster) ses Gunnar Scorenius, nämndsekreterare, Peter Gottfridsson, personalföreträdare TCO, Bernt Svensson (C), Baldur Reynirsson (FP). Andra raden: Birgit Andersson (FP), Ann Stockzelius (C), Jan Forsman (S). Tredje raden: Inger Broberg (C), Ingvor Carlander (MP), Kristina Wilhelmsson (M), Per Gustafsson (S). Främre raden: Stefan Börjesson, personalföreträdare Saco, Anders Dahlén (M), Siv Evebring (KD), Kerstin Berggren (S), Cristina Bernevång (KD), Aira Eriksson (S)Foto: Christer Seldevall

I tisdags höll barn- och utbildningsnämnden (Bun) i Ulricehamns kommun sitt absolut sista sammanträde. I samband med att den politiska organisationen i Ulricehamns kommun ändras vid årsskiftet hör Bun till de nämnder som avskaffas.

Som av en händelse var en av de riktigt stora frågorna som rör den framtida skolan uppe för beslut vid nämndens sammanträde.

Annons

Det gällde Skolstrukturer, del två, vars innehåll UT tidigare redogjort för. Normerna har varit mycket omdiskuterade, inte minst i samband med beslut eller hot om nedläggning av vissa skolor till följd av att elevunderlaget har sjunkit under gällande normer.

Här blev beslutet ett förslag till kommunfullmäktige att ompröva de nuvarande normerna för skolstorlek. Det var fullmäktige som för bara några år sedan införde normerna.

Efter att ärendet behandlats togs ett enigt beslut, som summerades i fem att-satser. Nämnden beslutar:

? att föreslå kommunfullmäktige att ompröva den nuvarande normen för skolstorlek för att bättre kunna möta kraven på ökad måluppfyllelse och på behöriga lärare i samtliga ämnen.

? att föreslå kommunstyrelsen att ta fram underlag för kostnader, konsekvenser och möjligheter samt en tidsplan för att omstrukturera skolorna i Ulricehamns kommun så att beslut kan fattas i kommunfullmäktige under hösten 2011.

? att föreslå kommunstyrelsen att ta fram nya ekonomiska styrprinciper i syfte att återinföra resultatenheter.

? att föreslå kommunstyrelsen att ta fram en ny resursfördelningsmodell.

? att föreslås kommunstyrelsen att utifrån redovisade behov på ett utökat antal förskoleplatser i Ulricehamns tätort ta fram förslag på lokalisering, samt redovisa framtida drifts- och investeringskostnader och belysa konsekvenser.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons