Annons
Nyheter

Skolinspektionen kritiserar svenskundervisning

Skolinspektionen kritiserar Ulricehamn med flera kommuner för att inte kunna erbjuda svenskundervisning för invandrare (SFI) tillräckligt snabbt.
Nyheter • Publicerad 29 december 2011

Dessutom tycker Skolinspektionen att kommunen tillsammans med Arbetsförmedlingen behöver bättre rutiner för att eleverna ska kunna kombinera svenskundervisningen med andra aktiviteter.

Tranemo kommun får samma kritik.

Annons

Totalt har Skolinspektionen nu granskat 39 kommuner i Sverige. Omkring hälften av dem får liknande kritik som Ulricehamn och Tranemo, det vill säga att de inte klarar att låta nyanlända börja svenskundervisning inom den tid som lagen kräver.

– Det är beklagligt att kommunerna inte prioriterar de nyanländas möjligheter att starta sin utbildning så snart som möjligt. Ju tidigare man kan börja med svenska, desto lättare har man att etablera sig i både arbetslivet och samhället i stort, säger Erica Sahlin, projektledare på Skolinspektionen.

Enligt Skolinspektionen visar tillsynen bland annat att många kommuner kan bli bättre på att söka upp och motivera de nyanlända till att studera svenska och att utveckla flexibla former för hur detta ska kunna lösas. Det finns till exempel kommuner som informerar om SFI enbart på svenska.

Ulricehamn och Tranemo ska nu inom tre månader redovisa hur man ska åtgärda bristerna som Skolinspektionen pekar på.

Anders Rosenberg
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons