Annons
Nyheter

Skolbråk skakar Alliansen

Vid ett informationsmöte i måndags om Älmestads skola anklagade ledande centerpartister skolförvaltningen och nämndledning för inkompetens.
Utspelet har resulterat i rejäl turbulens inom den styrande alliansen.
Nyheter • Publicerad 14 maj 2010

Mötet i Älmestads skola i måndags, som skulle fungera som information för de direkt berörda om den kommande nedläggningen av skolan, har istället resulterat i hårda motsättningar inom den styrande alliansen i Ulricehamns kommun.

Detta sedan ett antal centerpolitiker anslutit sig till mötet och på plats uttalade hårda omdömen om beslutet i allmänhet och skolförvaltningen i synnerhet.

Annons

Börje Eckerlid, en av de centerpolitiker som gick hårt åt skolledning och förvaltning, vidhåller den kritik som framfördes.

– Det finns stora brister i ledarskapet. Det finns även brister i det underlag som ligger till grund för beslutet, säger han.

Dessutom anklagar han politiker och tjänstemän för bristande medkänsla.

– De visar ingen som helst förståelse för hur deras beslut påverkar dem som omfattas av besluten.

Reaktionerna på centerpolitikernas agerande har inte låtit vänta på sig.

– Som politiker får man inte gå till attack mot tjänstemän på det sätt som påstås ha skett i Älmestad. Det är ovärdigt, säger moderaten Lars Holmin.

Lars Holmin påpekar att det ytterst handlar om att ta ansvar för den politik som drivs.

– Övriga partier inom alliansen står bakom beslutet i nämnden, liksom oppositionen. Till och med småpartierna, som ju annars hade haft möjlighet att profilera sig, var med och tog ansvar. Mot den bakgrunden är det centerns agerande märkligt.

Lars Holmin (M) får stöd av Jan Forsman (S), vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden, som nu kräver en ursäkt för de uttalanden som fälldes vid mötet.

– Jag tycker det är förfärligt och kränkande att våra tjänstemän ska utsättas för sådana anklagelser, som naturligtvis inte är sanna. Jag är fruktansvärt besviken. Jag kan inte acceptera att politiker ger sig på vår förvaltning på det sättet. En ursäkt är mer än väl på sin plats.

Annons

– Centern tar inte ansvar för sin egen politik. Men inte nog med det. Centerpartister ger sig dessutom på de tjänstemän som har att utföra de uppdrag som politiken ger dem. Det är inte acceptabelt.

Anders Dahlén, moderat nämndordförande som var med vid mötet, tog illa vid sig av centerpolitikernas agerande.

– Det mest graverande var väl att skol- och förvaltningsledning anklagades för inkompetens, säger han.

Hur ser du på det inträffade?

– Det är allvarligt. Demokrati bygger på majoritetsbeslut. Här har vi enskilda centerpolitiker som inte verkar acceptera det systemet. Deras agerande ser jag som ren populism.

Redan beslutet att lägga ner Älmestads skola i höst visade på en tydlig oenighet inom alliansen i frågan.

? På ena sedan centerpartiet, som slåss med näbbar och klor för att undvika nedläggning av skolor på landsbygden.

? På den andra sidan de tre övriga allianspartierna som med hänvisning till både ekonomi och kvalitet i skolan ser nedläggning som enda lösningen.

Nämnden var också enig i sitt beslut om nedläggning, bortsett då från centern, som röstade emot.

Centern försvarar sitt agerande med att utveckling på landsbygden är något man prioriterar.

Ett av motargumenten är att i så fall bör centern även se till att skjuta till de pengar som denna politik kostar.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons