Annons
Nyheter

Skolans framtid diskuteras nästa tisdag

Snart ska de små skolornas framtid upp för politisk diskussion igen.
Nyheter • Publicerad 9 april 2010

Den 20 april ska första delen i en utredning om skolans framtida struktur diskuteras av politikerna i barn- och utbildningsnämnden.

Den första delen handlar bland annat om behovet av skolplatser i centrum. En tidigare prognos visar på att antalet elever ökar med ungefär 250 och kanske med så mycket som 280. Men den första delen belyser även situationen på vissa mindre skolor på landet.

Annons

– Sedan har vi tittat på de områden där vi har provisoriska lösningar, det handlar om Nitta och Hökerum men även om Älmestad. I Älmestad behövdes det en snabb belysning, elevantalet är kraftigt under 60 som är den kritiska nivån, säger Göran Nyman som är chef på barn- och utbildningsförvaltningen.

Det var vid ett möte förra året som politikerna gav tjänstemännen utredningsuppdraget mot bakgrund av en annan utredning om hur elevprognoserna ser ut inom kommunen. Av den utredningen framgick att elevunderlaget i några fall understiger de normer för skolors storlek som har fastställts av kommunfullmäktige.

Den första delen i utredningen är alltså klar, men är ännu inte offentlig.

Del två ska enligt Göran Nyman mer belysa helheten i kommunen vad gäller skolans struktur. Den väntas vara klar efter tredje kvartalet, alltså efter utgången av september månad.

Men Göran Nyman säger att tidpunkten för när utredningen ska vara klar inte har något med valet att göra.

– Jag tror inte man behöver se det på det sättet, sådana här frågor behöver ta tid.

Samtidigt som grundskolans struktur i kommunen utreds pågår också ett arbete med hur gymnasieskolan ska se ut. Bakgrunden är förändrade regler och redan nu i vår kan det finnas ett förslag om en förändring av vilka program som ska finnas.

Utredningen om gymnasieskolan kan också ses mot bakgrund av att Tingsholmsgymnasiet står inför stora utmaningar i framtiden. Enligt en prognos minskar elevantalet med hundra elever per år de kommande tre åren. Samtidigt väljer allt fler från Ulricehamn att söka sig till andra gymnasieskolor.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons