Annons
Nyheter

Skolan samlar kraft

Samlad kraft hade kick-off på fredagen. Satsningen ska skapa ett inkluderande och tillåtande klimat i skolan.
Nyheter • Publicerad 13 augusti 2011
Ann-Christine Oldenburg leder Samlad kraft-processen.
Ann-Christine Oldenburg leder Samlad kraft-processen.Foto: Jennie Aquilonius
Bengt Persson föreläste om en inkluderande skola.
Bengt Persson föreläste om en inkluderande skola.Foto: Jennie Aquilonius
Många lärare samlades till Samlad krafts kick-off.
Många lärare samlades till Samlad krafts kick-off.Foto: Jennie Aquilonius
Sandra Karlsson och Magdalena Klippinge var nöjda med föreläsningen.
Sandra Karlsson och Magdalena Klippinge var nöjda med föreläsningen.Foto: Jennie Aquilonius

Dagen inleddes med en föreläsning av Bengt Persson, professor i specialpedagogik vid Högskolan i Borås, om en inkluderande skola. Han menar att forskningen entydigt visar att eleverna lär sig mer i en sammanhållen grupp i stället för att delas upp efter förmåga.

– Skollagen är tydlig med att stöd i första hand ska ges i den ordinarie klassen eller gruppen. En grundprincip är då att specialpedagogen finns i klassen, då kan alla elever söka hjälp i stället för att de med behov av särskilt stöd får vara för sig själva, säger han.

Annons

Sandra Karlsson och Magdalena Klippinge från Ulrikaskolan menar att föreläsningen var intressant.

– Bengt Persson berättade på ett bra sätt om specialpedagogikens historia och om hur synen på barn som behöver särskilt stöd har förändrats, säger Sandra Karlsson.

Efter lunch presenterades satsningen Samlad kraft där skola, fritid och socialtjänst tillsammans ska jobba för en effektivare arbetssituation kring ungdomar med särskilda behov. Lärarna fick jobba i arbetsgrupper och göra SWOT-analyser (strengths, weaknesses, opportunities och threats) där de fick gå igenom nuläget och leta efter svagheter, styrkor, möjligheter och hot.

– Satsningen handlar om att bygga upp resursteam på skolorna och tillgodose elever med särskilda behov. Den syftar till att öka samarbetet mellan skola, fritid och socialtjänst. Det är lättare att hitta lösningar om vi jobbar nära och vi kan då snabbt hjälpa de barn som har behov av särskilt stöd, säger Ann-Christine Oldenburg, processledare för Samlad kraft.

Är en satsning från Ulricehamns kommun där skola, fritidssektor och socialtjänst tillsammans ska arbeta för ett bättre klimat för ungdomar. De två tidigare resursskolorna i kommunen kommer att läggas ner och ersättas med resursteam. Elever med behov av särskilt stöd ska i stället få det genom den ordinarie undervisningen. Resurserna finns alltså kvar, men kommer ut till hemskolorna och närmare eleverna. Samordningen sker för att möta eleverna på ett så bra sätt som möjligt.

Jennie Aquilonius
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons