Annons
Nyheter

Skoj och allvar när nior mötte verkligheten

Ett sätt att se skolämnena i vardagen, få tips om framtida yrkesval, eller bara ha roligt och köra truck. I torsdags arrangerades en industridag där niondeklassare besökte företag.
Nyheter • Publicerad 30 november 2013
Många ville provköra Helge Nybergs truckar och eleverna lärde sig fort att både svänga och backa.
Många ville provköra Helge Nybergs truckar och eleverna lärde sig fort att både svänga och backa.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie
Felicia Ihalainen tester att köra truck och får instruktioner från sidlinjen.
Felicia Ihalainen tester att köra truck och får instruktioner från sidlinjen.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie
Eleverna fick lära sig en del om företaget och fick tillfälle att ställa frågor. Men det blev också en rejäl rundvandring i företagets lokaler.
Eleverna fick lära sig en del om företaget och fick tillfälle att ställa frågor. Men det blev också en rejäl rundvandring i företagets lokaler.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie
Eleverna fick beskrivet för sig hur en truck sätts ihop. Här visar Kristian Kallin en truckmotor.
Eleverna fick beskrivet för sig hur en truck sätts ihop. Här visar Kristian Kallin en truckmotor.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie
Pernilla Werneröd från Helge Nybergs visar eleverna från Ätradalsskolan företagets så kallade kaoslager där en dator bestämmer placeringen utifrån första lediga pallplats.
Pernilla Werneröd från Helge Nybergs visar eleverna från Ätradalsskolan företagets så kallade kaoslager där en dator bestämmer placeringen utifrån första lediga pallplats.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie
Johanna Feufel provkör en av Helge Nybergs truckar, ett uppskatta inslag när 9C från Ätraldalsskolan besökte företaget under industridagen.
Johanna Feufel provkör en av Helge Nybergs truckar, ett uppskatta inslag när 9C från Ätraldalsskolan besökte företaget under industridagen.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie
Det var roligt att få pröva på saker och inte bara lyssna, tyckte flera elever när de besökte Helge Nybergs under industridagen.
Det var roligt att få pröva på saker och inte bara lyssna, tyckte flera elever när de besökte Helge Nybergs under industridagen.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

– Är det någon som vill pröva att köra, frågar Kristian Kallin på truckmonteringen på företaget Helge Nybergs, och då blir det en skog med händer bland eleverna från 9C på Ätradalsskolan.

Under rop och skratt kör de sedan i tur och ordning med truckarna, prövar att backa, svänga och köra fort. Alla vill pröva.

Annons

Men provkörningen är förstås bara en liten del av företagsbesöket. De började med en presentation av företaget, där de fick höra om allt från vad företaget tillverkar till vad de vill ha för personal.

Sedan följde en rundvandring där man bland mycket annat tittade på lagret, där Pernilla Werneröd från Helge Nybergs förklarade vad ett kaoslager är.

– Min dotter har ett kaosrum, saker bara hamnar någonstans. Så är det här också.

Hon berättade att placeringarna styrs av en dator, som lägger föremålen på första lediga pallplats.

Rundvandringen fortsatte till truckmonteringen där eleverna fick berättat för sig hur truckarna sätts ihop bit för bit, innan provkörningen vidtog.

Gruppen tittade också på lunchrummet och Pernilla Werneröd berättade att man inte fick sitta var man ville när man åt utan man placerades slumpmässigt genom att dra ett nummer.

– Dels är det ett sätt att sprida information i företaget om vad som händer, dels är det ett sätt för alla att lära känna varandra. Det fungerar jättebra.

Max Allbäck var en av eleverna. Han tyckte förstås det var roligt att köra truck men även att besöket som helhet hade varit bra. Han sa att de hade fått lära sig hur man ska vara och vad man ska kunna för att jobba på företaget.

– Det är bra med en sådan här grej för jag vet inte vad jag ska bli och behöver lite förslag.

Dock lutar han åt att välja teknikprogrammet, nu när det inom en snar framtid är dags att välja till gymnasiet.

Annons

Clara Skansebo tyckte att besöker var roligare än väntat. Framförallt för att man fick testa på saker och inte bara lyssna.

– Det är bra att man får se hur det är på olika arbetsplatser.

Clara funderar på att välja ekonomi- eller bageriprogram i gymnasievalet, det senare eftersom hon gillar att arbeta med händerna.

Klassföreståndare Maria Karlsten sa att sådana här besök uppskattas av eleverna.

– De är nyfikna och det är kul att få se skolämnena i verkligheten.

Industridagen arrangerades av skolan i Ulricehamns kommun samt Rotary. Syftet är att företagen ska få presentera sin bransch samtidigt som man ökar elevernas kunskap om olika yrkesroller i industrin.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons