Annons
Nyheter

"Skit inte med öppen dörr"

Hur gör du för att inte skita med öppen dörr på Internet? Det talade Emelie Lund om under mediedagen.
Nyheter • Publicerad 17 november 2011
Foto: Pernilla Rudenwall Petrie
Emelie Lund pratade om sociala medier under Tingsholmsgymnasiets mediedag.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

Hennes ämne var sociala medier. Hon sade att vi i gemen är väldigt intresserade av att prata om oss själva och att vi är väldigt nyfikna, vilket lägger grunden till vad som sker i sociala medier.

Många vill vara sig själva och är ganska personliga av sig. Vilket kan skapa problem, sade hon och tog upp en del "felaktiga publiceringsbeslut" från bloggar.

Annons

Som att en tjej hade skrivit att hon kommer vara hemma från skolan ett par dagar. Som att en annan hade skrivit om terrorattacken i Oslo och i nästa mening pratat om att filmen Scooby Doo 2 går på TV3 och att kvällen därigenom är räddad. Ytterligare en skriver ingående om sin oro för att ha blivit med barn.

Exemplen är många och ibland till synes rätt oskyldiga, men problemen kan vara många, enligt Emelie Lund.

Hur påverkar det till exempel framtida jobbmöjligheter när arbetsgivaren googlar på sina sökande och hittar någon som skolkar och verkar oempatisk vad gäller terrordåd? Hur påverkar det lärarnas betygsättning?

Inte ens om man har en stängd blogg och högsta säkerhet på facebook är man helt skyddad. För alla kommer inte alltid gilla dig och rätt vad det är har någon gjort en skärmdump på något dumt du skrivit. Sedan kan det lätt hamna i fel händer.

Hon drog en parallell till en kärleksrelation. Jag vill gärna bli älskad för den jag är av min man, för hela mig. Men det betyder inte att jag skiter med öppen dörr därhemma, sade hon.

– Hur ska vi då göra för att inte skita med öppen dörr på Internet, frågade hon och kom med några råd.

Som att allt du skriver på Internet ska kunna läsas av din värsta fiende, av din mormor, av din framtida arbetsgivare och av din mamma och pappa.

Då sade en kille i publiken lite halvhögt och lite träffande:

– Då blir det ju inte så mycket kvar att skriva.

Emelie Lund erbjöd också en checklista.

Annons

"Hur kan det här misstolkas", var en av punkterna man skulle fråga sig enligt listan.

Sedan avslutade hon med en uppmaning.

– Skriv.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons