Annons
Nyheter

Skatteverket skärper kontrollen av handeln

Från och med den 1 januari 2014 ska all tillfällig handel innefattas av kassaregisterlagen – men det är bara de torghandlare med en årsomsättning över 180 000 kronor som berörs.
Nyheter • Publicerad 6 augusti 2013

Anders Bäck, enhetschef på Skatteverket, har bra koll på turerna kring kassaregisterlagen.

Han berättar att en inkludering av all tillfällig handel diskuterades redan 2010, men då beslutades att det inte var läge, och tillfällig handel blev ett undantag i kassaregisterlagen. Men i och med teknikutvecklingen på senare år och klagomål om illojal konkurrens ska nu all tillfällig handel, inklusive torghandeln, alltså omfattas av kassaregisterlagen.

Annons

– Om du tänker dig en blomsterbutik som säljer blommor, och så en torghandlare som säljer blommor precis utanför, så blir det ju inte rättvisa förutsättningar. Detta ska ge samma spelregler för alla, säger Anders Bäck.

Med vad är egentligen ett kassaregister?

– Ett kassaregister består av två delar, en kassaapparat och en kontrollenhet. Kontrollenheten registrerar all försäljning, som sedan kan kontrolleras av oss på Skatteverket.

Ett argument emot inkluderingen av tillfällig handel har varit vädret. Tekniska apparater som klarar sig utomhus i regn och rusk och kyla är ingen självklarhet, men på Skatteverket anser man att dagens apparater klarar av olika väderförhållanden.

– Vi har gjort den bedömningen, att apparaterna klarar av det. Samtidigt kan man få undantag om det är extremt dåligt väder, säger Anders Bäck.

Att uppskatta hur många som berörs av det nya tillägget är svårt, men i propositionen står att antalet antas uppgå till någonting mellan 4 000 och 9 000 handlare. De handlare som berörs av tillägget är de som har en årlig omsättning som överstiger 180 000 kronor.

Agnes Eskilsson
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons