Annons
Nyheter

Skatteintäkterna befaras minska

Sju miljoner kronor i minskade skatteintäkter. Det kan Ulricehamns kommun räkna med under nästa år, enligt SKLs senaste skatteprognos.
Nyheter • Publicerad 27 augusti 2011

Kärvare tider vad gäller ekonomin väntar landets kommuner. Det är farhågorna om en försvagad arbetsmarknad samt den senaste tidens finansiella oro som gör att Sveriges kommuner och landsting (SKL) skriver ner prognosen för kommunernas skatteunderlag för nästa år.

Den nya skatteprognosen innebär för Ulricehamns kommun att skatteintäkterna väntas minska med cirka sju miljoner kronor.

Annons

– Sju miljoner kronor är i och för sig hanterbart. Men genom att vi de senaste åren vant oss vid en ständig ökning är detta ändå ett problem. Särskilt som kommunen står inför stora investeringar, säger kommunens ekonomichef Olof Olsson.

Det förtjänar att påpekas att prognosen om minskade skatteintäkter ska läggas utöver de minskade utgifter under kommande år som kommunstyrelsen beslutat om.

Hur den befarade inkomstminskningen ska hanteras blir närmast en fråga för politikerna att ta tag i. Enligt Olof Olsson finns det i princip två vägar att välja för att klara förändringen:

– Antingen får man justera ner kostnaderna. Eller så krävs beslut som innebär att intäkterna ökar, säger han.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons