Annons
Nyheter
Höstens stora regnmängder gick hårt åt både asfalts- och grusvägar. Hans Hojem, Gällstad, hör till dem som drabbats.
Nyheter • Publicerad 18 januari 2014
Flera stenskott och ett punkterat däck. Hans Hojems bil har farit illa på vägarna under hösten och vintern.
Flera stenskott och ett punkterat däck. Hans Hojems bil har farit illa på vägarna under hösten och vintern.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

Hans Hojem bor i Toarp och kör ofta till Borås över Gällstad och Dannike. Den första sträckan, fram till Gällstads kyrka, är grusväg, resten asfalt. Men gropigt är det hela vägen, oavsett underlag.

Och i lördags small det till. Hans Hojem hamnade med sin bil i en stor grop på vägen, ungefär vid Dannike, fälgen skadades och han fick punktering. I går, onsdag, var han på Toyota i Ulricehamn och bytte däck.

Annons

Men det är inte bara gropar i vägbanan som har ställt till problem och orsakat skada på Hans grå Toyota. Flera gånger under hösten, senast strax före jul, har framrutan fått stenskott av mötande bilar. Samtliga skador har inträffat på gamla vägen utmed sjön, mellan Marbäck och Skottek.

Enligt Hans Hojem har sten och grus legat där efter asfalteringsarbeten. Rutan är nu så skadad att hela måste bytas.

På Svevia är man medveten om problemet med dåliga vägar. Vladimir Mausén är platschef på Ätradalskontoret och han bekräftar delvis den bild Hans Hojem ger.

– Det var kopiöst blött före och under julhelgen och det gick hårt åt både belagda vägar och grusvägar, säger han.

Groparna är alltså ett resultat av regnet och Svevia håller på att reparera skadorna efterhand. Man kör, det gör man kontinuerligt, inspektionsrundor på samtliga vägavsnitt, på de minsta vägarna minst var fjortonde dag.

Vad gäller grus och sten på vägarna säger Vladimir Mausén att det läggs på efter vägunderhåll, men att det sedan sopas upp. Det handlar då om fin singel och sand.

– Men då finns det varningsskyltar uppsatta, säger han.

Vad ska man göra om man fått skador på sin bil på grund av dåliga vägar?

– Jag tycker absolut att man ska vända sig till Trafikverket, där finns ett system för att ta hand om skadeanmälningar. Om det visar sig finnas brister så åtgärdar vi dem, och om det är vi som har brustit kan man också få ersättning.

Dte är Trafikverket som har huvudansvaret för underhåll och vinterväghållning av det statliga vägnätet. Driften läggs ut på entreprenad och i kommunerna Ulricehamn, Tranemo och delar av Svenljunga, sammanfattat till Ätradalen, är det Svevia som sköter vägunderhållet. Ätradalen ingår i Svevias driftområde väst.

Bo Högborn
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons