Annons
Nyheter

Skadeståndskrav på grund av Nya Lassalyckan

Rein Kotkas och Thorbjörn Malm upplever att deras trädgårdar blir allt mer vattensjuka på grund av Nya Lassalyckan. Nu kräver de kommunen på stora skadestånd.
Nyheter • Publicerad 8 september 2011
Rein Kotkas och Thorbjörn Malm kräver kommunen på skadestånd på grund av Nya Lassalyckan. De anser att arbetet med den nya idrottsanläggningen gör deras trädgårdar allt mer vattensjuka, så till den grad att husen hotas.
Rein Kotkas och Thorbjörn Malm kräver kommunen på skadestånd på grund av Nya Lassalyckan. De anser att arbetet med den nya idrottsanläggningen gör deras trädgårdar allt mer vattensjuka, så till den grad att husen hotas.Foto: Anders Rosenberg

Problemet har pågått i ett par år nu. Rein Kotkas och Thorbjörn Malm anser att bygget av Nya Lassalyckan med bland annat avverkningen av träd, har ökat avrinningen av vatten ner i deras trädgårdar på Bokvägen. Därför blir deras trädgårdar allt mer vattensjuka, så till den grad att de är oroliga för sina hus.

– Jag är rädd att huset ska bli förstört om inget händer, säger Thorbjörn.

Annons

Rein har redan tvingats dränera om och Thorbjörn känner sig allt mer tvingad att också göra det. De ser ett väldigt tydligt samband mellan Nya Lassalyckan och problemen.

– Det har fungerat hur bra som helst i tjugotvå år, men inte de senaste två åren, säger Thorbjörn.

Under hela den här tiden har de kommunicerat med kommunen, men tycker inte att de får någon bra respons.

– De bagatelliserar det här och behandlar oss som luft, säger Thorbjörn.

För en tid sedan kände de sig tvingade att ta ett steg till och söka ersättning. Rein kräver kommunen på en miljon kronor, bland annat för reparation av fuktskadad grund och ny dränering. Thorbjörn kräver 350 000 kronor för bland annat dränering och återställande av gräsmatta.

Frågan hanteras nu av entreprenören Svevias försäkringsbolag If. Enligt Rein och Thorbjörn kräver försäkringsbolaget nu bevis för att problemen är orsakade av Nya Lassalyckan.

– Nu vet vi inte hur vi ska göra. Det här är ju helt orimliga krav att ställa på en kommunmedborgare, det tycker även mitt juridiska ombud, säger Rein.

Kommunen har tidigare uttryckt sin syn på saken. Då sade man bland annat att det inte är säkert att problemen beror på Nya Lassalyckan. Man har hävdat att det alltid har varit blött i området och att de senaste två åren har varit regniga. Och om det nu skulle vara så att vattnet i trädgårdarna har orsakats av bygget är inte ansvarsfrågan klar. Det är enskilda fastighetsägare som är ansvariga för att ha en fungerande dränering. Dessutom påpekar kommunen att avrinningen kommer att minska när området blir färdigt eftersom vattnet då kommer att fångas upp på ett ordnat sätt.

Rein och Thorbjörn ställer sig frågande till kommunens synpunkter. Sambandet med Nya Lassalyckan är solklart, det har inte regnat mycket och enskilda villaägare ska inte behöva dränera orimligt mycket, tycker de.

Mikael Zsiga som är projektledare för Lassalyckan bekräftar att ärendet nu ligger hos Svevias försäkringsbolag och säger att det är den gången ärendet måste ha nu.

– Enligt försäkringsbolagets företrädare går det inte att visa att vi är ansvariga för detta, det måste motparten visa. Vi måste följa den gång det är meningen att man ska följa, annars tar vi ju på oss saker som vi inte är skyldiga att göra och då drabbar det skattebetalarna.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons