Annons
Nyheter

Skabb oroar i onödan

Oro för skabb har spridit sig snabbt. Själva skabben sprids däremot inte lika lätt.
Nyheter • Publicerad 17 november 2011

De senaste dagarna har Ulricehamns vårdcentral märkt att många söker för besvärande klåda. Flera patienter har misstänkt att de har skabb, men enligt Ulricehamns vårdcentral finns det inget skäl till oro.

– Vi har haft patienter som söker för utslag och klåda, och ett fåtal har fått diagnosen skabb. Men det är ingen epidemi på gång, säger verksamhetschef Pia Isaksson.

Annons

Skabb orsakas av kvalster som bygger gångar under huden. Den som drabbas får ofta kliande utslag mellan fingrarna, på fötterna, i armhålorna eller runt könsorganen. Ett tydligt tecken är avlånga gångar. Honan är ungefär en halv millimeter och ses lättast i mikroskop. På Ulricehamns vårdcentral har man upptäckt gångar i huden, men inte fått tag på något skabbdjur. Det tyder enligt Pia Isaksson på att det inte är särskilt utbrett i kommunen.

– Det är lätt för oss att se om det handlar om skabb eller inte. Om man är orolig får man självklart komma hit så tittar vi på det, men vi vill inte skapa mer oro. Det är lätt att det bildas rykten, säger hon.

Till skillnad från exempelvis löss är skabb inte särskilt smittsamt. För att kvalstren ska flytta från en person till en annan krävs tät och långvarig hudkontakt. Det är därför ovanligt att skabb sprids på arbetsplatser, skolor och förskolor.

En skola i kommunen har gått ut med information till föräldrarna om att något fall av skabb har upptäckts. Skolans rektor berättar att de informerar när smittsamma åkommor som löss eller mask sprider sig, men poängterar att det här rör sig om något enstaka fall som gäller en person som finns i skolans närhet.

Vårdcentralen Hälsobrunnen har inte fått ovanligt många förfrågningar om skabb. Sedan augusti har tre patienter konstaterats ha åkomman.

– Vi har ju varit igång sedan april och kan inte jämföra med tidigare år, men vi upplever att det är genomsnittligt med några fall om året, säger Mikael Volmer, sjuksköterska på Hälsobrunnen.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons