Annons
Nyheter

S:Josefsson beredd ta över som ordförande

S går svagt tillbaks i kommunvalet, men behåller sina mandat.
– Det nya partiet har troligen tagit en del röster från oss, säger oppsitionsrådet Mattias Josefsson, som är beredd att ta över som kommunstyrelsens ordförande om övriga partier stöder honom.
Nyheter • Publicerad 16 september 2014

Med en tillbakagång på 1,2 procentenheter i kommunvalet gör S i Ulricehamn ett svagare resultat än partiet på riksplanet, där det ser ut att bli plus 0,4.

– Orsaken är jättesvår att analysera, men enligt de bedömningar vi gjort har nog Nya Ulricehamn plockat en del röster från oss, säger Mattias Josefsson.

Annons

Han säger sig vara förvånad över det nya partiets framgångar, men tror de beror på dess profilering i skolfrågan och att man har fått röster från skolsfären tack vare att många av partiets kandidater själva kommer därifrån.

Den nya mandatperioden innebär nio partier i fullmäktige och en borgerlighet som inte har egen majoritet, även om man återgår till den tidigare modellen med fyrpartiallians. De borgerliga har tappat fyra mandat, S, V och MP står stilla.

Är du beredd att ta över som kommunalråd?

– Det är ett komplicerat politiskt landskap och vi får se hur det utvecklar sig. Men jag är beredd att ta över som kommunstyrelsens ordförande om jag får stöd av övriga partier.

Vad händer nu?

– I kväll (läs måndag kväll) har vi styrelsemöte i Arbetarekommunen, sedan får vi avvakta onsdagens slutröstning, det återstår ungefär 300 förtidsröster att räkna och de kan påverka mandatfördelningen. Sedan kommer det att bli kontakter med andra partier.

Något mer än framgångarna för Nya Ulricehamn som förvånar dig?

– Ja, att inte Sverigedemokraterna tar mer röster lokalt.

Du var fyra på ditt partis riksdagslista. Kommer du in?

– Det blir nog ganska svårt. I så fall krävs det ungefär 2 000 personröster och det är många.

Bo Högborn
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons