Annons
Nyheter

Sixten, 9, har sålt majblommor – för 122 000 kronor

Sedan 1 april har barn runt om i Sverige sålt majblommor för att motverka barnfattigdom. Från Hössna kommer en av årets storsäljare, nioåriga Sixten, som under fredagen firades med tårta från kompisen ”Ica-Calle”.
Hössna/Ulricehamn • Publicerad 29 april 2022 • Uppdaterad 30 april 2022
Efter att ha sålt majblommor utanför Ica Tornet lovade Ica-Calle sin nya kompis Sixten att bjuda på tårta om han sålde för minst 100 000 kronor. Under fredagen kunde en stolt Sixten ta emot sin tårta, efter att ha sålt för 122 000 kronor.
Efter att ha sålt majblommor utanför Ica Tornet lovade Ica-Calle sin nya kompis Sixten att bjuda på tårta om han sålde för minst 100 000 kronor. Under fredagen kunde en stolt Sixten ta emot sin tårta, efter att ha sålt för 122 000 kronor.Foto: Lydia Andersson

Första gången Sixten Torné sålde majblommor var i fjol, då han kom upp i en summa av 24 500 kronor. Vilket var en prestation redan då.

– I år sa vi att han inte kunde räkna med att sälja för lika mycket, det är ju jättemycket pengar, berättar mamma Josefine Torné.

Annons

Men Sixten hade höga ambitioner. Sedan start har han knackat dörr, lämnat lappar i folks brevlådor och sålt utanför butiker. När familjen besökte släktingar i Göteborg och Jönköping på påsklovet passade han på att sälja utanför butiker där.

Och försäljningen har varit en ren framgångssaga. Exakt hur många majblommor Sixten har sålt har familjen inte räknat ut, men enligt appen där han kan följa sin försäljning har han hittills sålt för 122 000 kronor.

– Det känns jätteroligt, jag är jätteglad, säger Sixten när UT träffar honom.

Vad säger kompisarna om att du sålt för så mycket?

– En kompis sa att ”wow, det är mycket mer än jag har sålt”, men jag sa att det spelar ingen roll hur mycket man säljer, utan alla hjälper ju till tillsammans.

Enligt Liv Landell Major, som är pressansvarig på Majblommans riksförbund och den som tipsat UT om Sixtens försäljning, sticker siffrorna ut även på ett nationellt plan.

– Vi brukar egentligen inte lyfta fram enskilda barn. Men det handlar bara om en handfull säljare i hela landet som kommer upp i de här mängderna. Och det är familjer i Ulricehamn som kan söka ekonomiskt stöd från pengarna som Sixten samlar in, så han gör verkligen en insats för barn i sin närhet, säger Liv Landell Major.

Innan han började sin försäljning skrev Sixten till ”Ica-Calle” på Ica Tornet i Ulricehamn och frågade om han fick stå utanför butiken och sälja, vilket Calle självklart sa ja till. Sedan dess har de haft kontakt på Instagram och via sms.

– Calle kom ut och pratade med mig ibland, så då skojade jag lite med Calle och sa att om jag säljer för 100 000 kronor, bjuder du på tårta då? säger Sixten.

Det lovade Calle. Frågan är om han trodde att målet verkligen skulle nås, men under sista veckan i april passerade Sixten den magiska gränsen. På fredagen fick han därför komma till Ica Tornet med sina föräldrar för att hämta ut tårtan.

Annons

– Det är otroligt bra jobbat, det är ju ofattbara siffror. Och så mycket beröm du har fått av våra kunder som säger att du är så trevlig. Att vara trevlig och säljande på samma gång, det är riktigt bra, säger Calle Bergman och ger Sixten en kram tillsammans med tårtan.

På kvällen ska familjen hem och fira. Försäljningen tar slut på söndag, och Sixten hoppas att han totalt ska få ihop 125 00 kronor.

Alla barn som säljer majblommor får tio procent av inkomsterna. Sixten berättar att han ska skänka pengarna han tjänar till Ukraina.

– Jag har jättemånga saker, till och med en häst, men det kanske inte de barnen har. De kanske inte ens har en mamma och en pappa.

Fakta

Om Majblomman

Majblomman är en ideell organisation som arbetar för att motverka barnfattigdom i Sverige. Genom att sälja majblommor samlar barn och volontärer in pengar, som bland annat går till ekonomiskt stöd till enskilda barn.

Så här fördelas de insamlade pengarna:

10 procent går till barnet som säljer majblommor.

10 procent går till gruppen barn som säljer majblommor.

40 procent går till den lokala majblommeföreningen för att dela ut i direkt ekonomiskt stöd.

40 procent går till riksförbundet för påverkansarbete, stöd till forskning, råd och stöd till lokalföreningar samt inköp och logistik.

Källa: Majblomman.se

Lydia LyckelidSkicka e-post
Jonas EmtervallSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons