Annons
Nyheter
I går valdes ny ledning för kommunfullmäktige i Ulricehamns kommun.
Det skedde genom en sluten omröstning. Till ordförande valdes Celso Silva Gonçalves (S) och till vice ordförande valdes Lars Holmin (M).
Nyheter • Publicerad 20 oktober 2014
Nyvalda.Celso Silva Gonçalves (S) (till vänster) tar över klubban som ordförande i kommunfullmäktige medan Lars Holmin (M) tar plats som vice ordförande.
Nyvalda.Celso Silva Gonçalves (S) (till vänster) tar över klubban som ordförande i kommunfullmäktige medan Lars Holmin (M) tar plats som vice ordförande.Foto: Christer Seldevall

Det var vid ett extra sammanträde med nyvalda kommunfullmäktige som valet av nytt presidium hölls. Socialdemokraten Inga-Kersti Skarland var först upp i talarstolen och föreslog Celso Silva Gonçalves (S) som ordförande i kommunfullmäktige.

Därefter fick Centerpartisten Roland Karlsson ordet. Han hänvisade till den tradition som han menade finns kring beslut av detta slag.

Annons

– Att majoriteten utser ordförande och att oppositionen får möjlighet att utse vice ordförande är att betrakta som oskriven lag. En sådan ordning ger möjlighet till insyn och transparens, sa Roland Karlsson.

Han konstaterade att det via uppgifter i media framkommit att det finns en stabil majoritet i kommunen bestående av partierna S, V, M, FP och KD. Tillsammans har dessa partier 29 mandat.

– Det är bra att det finns en stabil majoritet. Och jag vill samtidigt passa på att gratulera Celso till uppdraget, sa Roland Karlsson.

Samtidigt finns en opposition som Centern bildat tillsammans med Miljöpartiet och Nya Ulricehamn, konstaterade Roland Karlsson. Tillsammans har dessa partier 16 mandat.

– Utifrån detta föreslår Centern Börje Eckerlid som vice ordförande i kommunfullmäktige.

Därefter föreslog Sebastian Gustafsson, som talade för den Moderata fullmäktigegruppen Lars Holmin till vice ordförande.

Beslutet om vice ordförande kunde tas efter begäran om votering. Den genomfördes som sluten omröstning där varje ledamot skriva namn på en lapp och lägga urna.

Omröstningen utföll med följande resultat:

Lars Holmin - 33 röster

Börje Eckerlid - 16 röster.

Annons

Beslutet blev alltså att utse Lars Holmin till vice ordförande i kommunfullmäktige.

Vid sammanträdet utsågs även ledamöter i val- och arvodesberedningen. Till den får varje parti utse varsin ledamot. Följande valdes:

Matthias Nordgren (S), Börje Eckerlid (C), Eva Grönbäck (M), Jan-Olof Sundh (V), Arne Björling (FP), Mattias Bengtsson (SD), Rune Hegland (MP), Cristina Bernevång (KD) och Lisa Åkesson (NU).

Till beredningsledare valdes Matthias Nordgren (S) medan Cristina Bernevång (KD) valdes till vice beredningsledare.

Celso Silva Gonçalves

Christer Seldevall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons