Annons
Nyheter

Ser framtid för vindkraft

Efter att ha legat i bakvattnet är det nu hög tid att Ulricehamns kommun öppnar för en rejäl utbyggnad av vindkraft, anser Ulricehamnsbördige Lise Nordin (MP).
Nyheter • Publicerad 28 december 2011
På väg till anläggningsområdet för nya vindkraftverk i Bondegärde berättar riksdagsledamot Lise Nordin för UTs reporter om sin syn på debatten runt vindkraft. Ulricehamns kommun har mycket att vinna på en medveten satsning på vindkraft, anser hon.
På väg till anläggningsområdet för nya vindkraftverk i Bondegärde berättar riksdagsledamot Lise Nordin för UTs reporter om sin syn på debatten runt vindkraft. Ulricehamns kommun har mycket att vinna på en medveten satsning på vindkraft, anser hon.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

En vägbom hindrar fortsatt färd med bilen, så vi vandrar sista biten upp på höjden. Nattens hårda vindbyar har förbytts i strålande sol. Bondegärde visar sig från sin kanske bästa sida.

Lise Nordin, riksdagsledamot för Miljöpartiet, är på tillfälligt besök i hemtrakterna i samband med julhelgen. Nu gläds hon åt att få se platsen där kommunens första vindkraftverk på 15 år inom bara någon månad ska byggas.

Annons

– Det är jättepositivt. Vindkraft innebär stora möjligheter för landsbygdskommuner. Det kan ge både arbetstillfällen och inkomster, säger hon.

Vi kommer upp på toppen. Här har mark och tillfartsväg börjat förberedas. Åt söder och mot väster är utsikten storslagen. Åtminstone med Ulricehamnsmått mätt.

Det är inte svårt att föreställa sig att detta är en plats som fått vindkraftbolaget att jubla. De tre nya vindkraftverken ska ge valuta för pengarna som investeras.

Ulricehamns kommun har för övrigt pekats ut som ett av de mest intressanta områdena i Västra Götaland för vindbruk. Frågan är då varför en utbyggnad inte kommit igång tidigare.

– Jag har ingen förklaring till det. Kanske har man inte sett möjligheterna, säger Lise Nordin.

Hon berättar om andra kommuner, där utvecklingen kommit betydligt längre. Hennes favoritexempel är Strömsund, en liten landsbygdskommun i Jämtland.

– Där bestämde sig kommunen för att öppna för vindkraft. Detta i ett läge av ökande arbetslöshet och utflyttning.

– I dag finns här en stor vindkraftpark. Arbetstillfällen samt kvalificerade utbildning är två positiva konsekvenser. Dessutom har kommunens ekonomi påverkats positivt.

Lise Nordin menar att samma sak skulle kunna ske i Ulricehamn. Frågan är då hur hon ser på invändningar och ifrågasättande av dem som bor i områden där vindkraft planeras.

– Det är i grunden inget konstigt. Vid förändringar är det en mänsklig reaktion att fundera över konsekvenser, att oroa sig.

Annons

Hur ska den oro du nämner hanteras?

– Med öppenhet och delaktighet. Det är avgörande för hur man ska lyckas. Folk måste få vara med i processen redan från början och ha möjlighet att påverka. Särskilt viktigt är det att samråda med de boende, redan i ett tidigt skede.

Något problem att motstående intressen krockar borde det enligt henne inte behöva bli. Sveriges yta för förhållandevis stor. Detsamma gäller Ulricehamn som också är en stor kommun, sett i förhållande till folkmängden.

– Det gör det också möjligt att välja platser där man inte krockar med andra enskilda och allmänna intressen.

Vi pratar om undersökningar som stöder det ena eller andra argumentet i frågan om vindkraft. Lise Nordin ifrågasätter starkt att en utbyggnad av vindkraft skulle sänka värdet på närbelägna fastigheter.

– En undersökning på EU-nivå visar tvärtom att ju större utbyggnad, desto mer positiva blir människor till vindkraften.

Ersättningsfrågan är också något som finns med i debatten. Lise Nordin menar att möjligheten till delägarskap är viktigt i sammanhanget.

– Dessutom finns det bolag som avsätter en andel av vinsten i så kallad bygdepeng. Pengarna fonderas för att i dialog med närboende användas till allmännyttiga satsningar i det berörda området.

Vindkraft är ett viktigt inslag i Miljöpartiets energipolitik. Som talesperson i dessa frågor är det ett område som Lise Nordin är djupt engagerad i.

– Grunden är att genom miljöanpassning skapa nya arbetstillfällen. Utvecklingen är redan i gång. Vind- och solkraft byggs i dag globalt ut i snabbare takt än kärnkraft och fossil energi.

Annons

– Vi klarar att ställa om till 100 procent förnybar energi, bland annat genom en avveckling av kärnkraften till 2030.

Miljöpartisten Lise Nordin valdes in i riksdagen vid senaste valet (2010). Där är hon ersättare i näringsutskottet och trafikutskottet.

Hon är också energipolitisk talesperson för Miljöpartiet de gröna.

Lise Nordin har sina rötter i Ulricehamns kommun (Köttkulla) och är numera bosatt i Göteborg.

Hon är utbildad miljövetare på Handelshögskolan i Göteborg och energipolitisk talesperson för Miljöpartiet.

Lise Nordin invaldes som ledamot i Ulricehamns kommunfullmäktige 2002-2006. Under åren 2007-2010 arbetade hon som politisk sekreterare i Västra Götalandsregionen.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons