Annons
Nyheter

Samling på Kupan i Gällstad

I sex år har Röda Korset i Gällstad hållit i gång sin sociala mötesplats Kupan. Torsdagar, fredagar och lördagar tar man emot besökare.
Nyheter • Publicerad 12 juli 2011
Visst kan man göra fynd i Kupan i Gällstad. EttP exempel är den lykta i fyrformat, som Eva Kilén visar fram. FOTO: BERNT CARLSSON
Visst kan man göra fynd i Kupan i Gällstad. EttP exempel är den lykta i fyrformat, som Eva Kilén visar fram. FOTO: BERNT CARLSSONFoto: 

För de allra flesta torde Röda Korset vara synonymt med katastrofhjälp till drabbade områden runt om i världen. Biståndet samlas in av hängivna medlemmar, gärna i form av bössinsamling på offentliga platser.

Men detta är inte hela bilden av hjälporganisationen. Man tänker också på de hjälpbehov som finns på närmare håll, förvisso inte av den dignitet som tsunami och jordbävningsdrabbade råkar ut för.

Annons

– Vi har också en social verksamhet i Sverige, säger Eva Kilen, ordförande i Röda Korsets Gällstadsavdelning.

Denna typ av verksamhet bedriver hennes avdelning i form av mötesplatsen Kupan, centralt belägen i Gällstads samhälle.

Ordet kupa för onekligen tankarna till bikupan, där trägna bin arbetar för att samla in honung, till glädje för dem som har behov av detta sötningsmedel. Visst kan man se ett samband mellan denna och Röda Korset kupa. Även den sistnämnda är till för andras behov.

Hit lämnar allmänheten gåvor som säljs som second hand-varor, allt för att hålla hjälporganisationens verksamhet igång.

I början var det mest kläder, men det tar man inte emot längre. Det är knappast läge att sälja begagnade kläder i just Gällstad, anser Eva Kilén

– Den första kupan startades i Växjö för ett antal år sedan. Därefter har det spritt sig över landet. Vi startade vår kupa för sex år sedan.

Huvudtanken med denna verksamhet är att erbjuda en social mötesplats. Det finns många som har behov och glädje i att samlas tillsammans med andra människor, ta en fika och umgås på ett opretentiöst sätt.

Tre dagar i veckan har Gällstadsavdelningen öppet i sin hyrda lokal. Under en normal vecka kan det röra sig om upp emot 40 personer som besöker stället, dricker kaffe och betalar vad de anser det vara värt.

Det är inte bara Gällstadsbor som kommer till Kupan. Speciellt under sommaren är det flera förbipasserande som passar på att köpa diverse ting, kanske för att komplettera sommarstugan.

I lördags, exempelvis, besöktes Kupan av en semestrande familj från Herrljunga. På vägen till Kalmar stannade man till för kaffe och våfflor. Huruvida man även handlade är okänt.

Annons

Det är inte bara öppet hus med fika som gäller för Röda Korset i Gällstad.

– Vi ordnar också träffar och resor för daglediga, berättar Eva Kilén, och varje onsdag kommer ett gäng tanter hit och spelar bingo. Vi bjuder också på kaffe i äldreboendet Ekero.

Allt arbete i Kupan utförs ideellt. Var fjärde vecka är några av de 20 medlemmarna engagerade i verksamheten.

Detta är inte på något sätt betungande, fastslår Eva Kilén, som betonar vikten av ett hålla en social mötesplats igång.

– Jag är övertygad om att denna verksamhet fyller en funktion, att framför allt ensamma människor har en mötesplats, säger hon.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons