Annons
Nyheter

Samhällstjänst för Ulricehamnsman efter vansinnesomkörning på r 40

Mannen som flög över mitträcket på riksväg 40 körde runt 180 kilometer i timman. Han döms till samhällstjänst efter krocken med en kvinna från Ulricehamn.
Nyheter • Publicerad 2 december 2011

Trafikolyckan där en kvinna från Ulricehamn turligt nog klarade sig undan med en fotfraktur och lindrigare skador inträffade i april 2009 på riksväg 40 i höjd med Dalsjöforsmotet.

En omfattande utredning av olyckan har genomförts och i veckan kom domen mot mannen, som är i 50-årsåldern och bor i Ulricehamns kommun.

Annons

Polisutredningen, där man förutom förhör med inblandade har mätt sladdspår och gjort andra hastighetsberäkningar, har kommit fram till att mannen, som kom från Ulricehamnshållet, gjorde en omkörning i en hastighet av ungefär 180 kilometer i timman. Vid omkörningen har han tappat kontrollen över bilen som först sladdade 200 meter på egen körbana innan 50 meter av mitträcket mejades ned, bilen fick en luftfärd på 15-20 meter och till sist sladdade 115 meter in i en mötande bil.

I den mötande bilen färdades en ensam kvinna från Ulricehamn. Hon uppger att hon sett ett rökmoln komma farande på andra sidan och trodde det skulle bli en allvarlig olycka där. Plötsligt kom bilen över på hennes vägbana och hon hade ingen möjlighet att väja. Kvinnan blev dessutom påkörd bakifrån av en liten lastbil.

50-åringen och hans försvar åberopar egna mätningar av sladdspår och menar att hastigheten varit betydligt lägre. En plötslig skada på höger framhjul kan ha förklarat olyckan, enligt dem.

Tingsrätten har undersökt däcken och tror inte på den versionen. Däremot konstaterar de att den typ av allvädersdäck som bilen hade inte alls är lämpade för höga farter i kallt väder. Dessutom var däcken slitna.

Den höga farten, den allvarliga olyckan och de slitna däcken gör att tingsrätten dömer mannen för grov vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada. Straffet sätts till villkorlig dom med samhällstjänst. Om fängelse istället utdömts hade det handlat om två månader.

Mannen förekommer sedan tidigare i belastningsregistret. Tre gånger har han fällts för hastighetsförseelser och en gång för att annat trafikrelaterat brott.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons