Annons
Nyheter

Så ska Ulricehamn få 25 000 invånare

Stöd Gällstads utveckling, skapa Sveriges bästa skola och dra nytta av potentialen i nya Lassalyckan. Det är några av råden från kommunens utvecklingschef Håkan Jacobsson för att nå befolkningsmålet.
Nyheter • Publicerad 19 maj 2011

På uppdrag av politikerna har han gjort en analys och lämnat förslag på åtgärder för att kommunen ska nå målet om 25 000 invånare år 2020.

Slutsatsen blir att Ulricehamns kommun har förutsättningar att växa. För kommunen ligger i vad han kallar ett tillväxtstråk.

Annons

Men han betonar att kommunen måste vara mer aktiv, och när UT talar med honom tar han hjälp av en barnvisa.

– Det blir ingen sommar om inte någon sätter fart.

Han delar in åtgärderna i tre delar.

En första del är kommunikationer och infrastruktur, där en punkt är att ta vara på den potential som utbyggnaden av riksväg 40 ger.

En relativt liten restidsförkortning kan få stora effekter på pendlingsbenägenheten till Borås, dock inte längre bort som exempelvis Göteborg, konstaterar Håkan Jacobsson.

Han tar också upp att allt fler yrkesarbetande ulricehamnare har sin arbetsplats utanför kommunens gränser. Utpendlingen har ökat dramatiskt, skriver han.

”Kommunens beroende av sina grannar för den egna befolkningstillväxten har alltså ökat.”

En viktig aspekt i sammanhanget är antalet kvinnor i fertil ålder. I Ulricehamn finns det relativt få sådana. Därför krävs en omfattande inflyttning för att nå målet.

Håkan Jacobssons andra del är därför att utveckla platsen Ulricehamn.

Platsen måste uppfattas som attraktiv. Bland mycket annat ska det finnas en täthet, hända saker, finnas en miljö där människor kan utvecklas, finnas tolerans, trivsel och öppenhet.

Annons

Där vill Håkan Jacobsson bland annat skapa en projektorganisation för genomförandet av Bronäs som en ny stadsdel för boende.

Han vill också prioritera barn och unga och alltså att Ulricehamn ska ha Sveriges bästa skola.

– Vi är redan i dag bra och måste fortsätta utveckla den delen. Det är viktigt att skolan och barnomsorgen är bra och att den fungerar.

En annan punkt är att aktivt stödja Gällstads utveckling som handels- och textilt centra.

Den tredje delen är att marknadsföra Ulricehamn, bland annat genom att dra nytta av den potential som finns i Lassalyckans idrottsanläggning som ett regionalt idrottscentrum.

I sin analys pekar Håkan Jacobsson på flera frågor att överväga. Bostäder är förstås en. För att nå målet krävs en ökning med drygt 200 personer per år, vilket i sin tur förutsätter en nyproduktion av bostäder på cirka 100 per år.

– Har vi den beredskapen i vår fysiska planering? Och det gäller naturligtvis inte bara volymen utan det gäller att det är attraktiva områden.

Och vilka krav ställer en stor ökning på den kommunala servicen? Där pekar Håkan Jacobsson på att den pågående centraliseringen inom kommunen kan vara en större utmaning.

Anders Rosenberg
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons