Annons
Nyheter

S kritiskt till bidrag till rika kommuner

Ulricehamns kommun kommer att gå miste om drygt två miljoner per år till följd av regeringens förslag att rikta ett särskilt statsbidrag till de rikaste kommunerna.
Nyheter • Publicerad 22 februari 2013

Det hävdar Mattias Josefsson (S), oppositionsråd i Ulricehamn kommun.

Han är kritisk till att kommunstyrelsens ordförande Lars Holmin (M) inte vill att kommunen ska yttra sig över regeringens förslag att skjuta till pengar till systemet i form av ett statsbidrag.

Annons

– Bidraget kommer att fördelas mellan de rikaste kommunerna. Hade de fördelats mellan samtliga kommuner hade Ulricehamn fått del av dem. Nu blir det inte så. Det handlar om närmare 2,5 miljoner kronor årligen som hade gått rätt in i driftsbudgeten. Lars Holmin sätter partilojaliteten före kommunens bästa. Det är beklagligt, säger Mattias Josefsson.

Lars Holmin kontrar:

– Den beskrivningen stämmer inte. Med regeringens förslag får vi och andra kommuner ökade intäkter. Att påstå något annat är avancerat skitsnack, säger han.

Bakgrunden en översyn av skatteutnämningssystemet. Grundtanken med skatteutjämningssystemet är att fördela om skatteintäkter mellan landets kommuner, så att ekonomiskt välmående kommuner ger en del av sitt överskott till ekonomiskt mer utsatta kommuner. Vissa kranskommuner i Stockholm och utanför Malmö med ett stort antal höginkomsttagare hör till dem som bidrar ekonomiskt.

2011 lämnade en enig parlamentariskt tillsatt grupp ett förslag som innebär att beräkningsgrunderna i systemet skulle ses över och uppdateras. Förslaget kritiserades av vissa rika kommuner, som menade att det skulle göra att tillväxten skulle hämmas. Andra hävdade motsatsen.

Som ett sätt att komma till skott i frågan har regeringen föreslagit ett statsbidrag till systemet.

Enligt Mattias Josefsson innebär det bidraget att de rika kommunerna som bidrar till systemet ska få dela på ett extra statsbidrag om drygt en miljard kronor.

Till saken hör att de statliga generella statsbidragen till landets kommuner har varit frysta under flera års tid.

Nu har kommunerna möjlighet att yttra sig över regeringsförslaget. Men beskedet från Lars Holmin är att det i nuläget inte finns anledning att yttra sig över en förändring som innebär ökade intäkter för kommunen.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons