Annons
Nyheter

S anklagas ha motarbetat demokratiförslag

Socialdemokraterna ska inte ta åt sig äran för förslaget om mobila röstmottagningslokaler, istället försökte de motarbeta förslaget och tänker mer på taktik än demokrati, hävdar centerpartisten Anders Andersson.
Nyheter • Publicerad 12 mars 2010

Han reagerade efter att Socialdemokraten Barbro Westermark intervjuades i UT efter att motionen till sist gått igenom i kommunstyrelsen.

Anders Andersson var en av dem som lade den ursprungliga motionen om röstmottagningsställen.

Annons

– Det är viktigt att hålla uppe röstdeltagandet, jag tror alla tyckte det var ett bra förslag, säger han.

Några veckor senare kom även socialdemokraten Barbro Westermark samt två från de övriga oppositionspartierna med en liknande motion där det talas om mobila röstmottagningsställen som bland annat ska kunna användas på stora arbetsplatser.

Båda motionerna har behandlats av valnämnden, som kom fram till ett förslag om en mobil röstningslokal för förtidsröstning, som inriktas på att angöra orter som tidigare hade vallokal men inte ska ha det i detta val, men som också ska kunna användas för förtidsröstning på andra platser.

I kommunstyrelsen mötte dock förslaget motstånd. Vid en omröstning röstade Moderaterna, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet mot förslaget. Kommunstyrelsens beslut blev alltså att avslå förslaget.

– Min egen tanke är att det finns en anledning till att Socialdemokraterna och Moderaterna röstade nej i kommunstyrelsen till det här förslaget. Man är inte speciellt ledsna om vi skulle minska, bägge partierna har ju inte sina röster på landsbygden.

Det skulle kanske gynna Centerpartiet om fler på landet gick och röstade, säger Anders Andersson. Men han säger att det är en rättighet att kunna gå och rösta och då ska man göra det så lätt som möjligt för alla.

– Socialdemokraterna har faktiskt bromsat snarare än drivit på. Att förslaget kommit fram beror på att vi har lobbat och jobbat för det här.

Anders Andersson säger att Socialdemokraterna även i fullmäktige motarbetade förslaget genom att yrka återremiss.

Socialdemokraten Barbro Westermark tillbakavisar kritiken. Tanken att Socialdemokraterna skulle ha tänkt på taktik framför demokrati i den här frågan säger hon är löjlig.

Det som Anders Andersson uppfattar som motstånd handlar i stället om att de ville ha in sina tankar i förslaget, som att de mobila röstmottagningsställena även ska angöra stora arbetsplatser.

Annons

Nu blev inte det slutgiltiga förslaget så men de kunde ändå tänka sig att rösta för det.

– Vi har tänkt på tillgängligheten. Vi vill att så många som möjligt röstar.

Anders Andersson håller inte med.

– Att först rösta nej i kommunstyrelsen och sedan rösta för återremiss i kommunfullmäktige för att slutligen rösta bifall i senaste kommunstyrelsen tyder inte på ideologi utan snarare på taktik, säger Anders Anderssson.

Anders Rosenberg
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons