Annons
Nyheter

Ronja satt i bussen som blev beskjuten

Ronja Hansson från Ulricehamn satt i bussen som blev beskjuten i Borås i onsdags.
- Det gick så fort, jag hann inte ens få panik, säger hon.
Nyheter • Publicerad 6 april 2013
Det första 15-åriga Ronja Hansson gjorde efter att bussen blivit beskjuten var att höra av sig till mamma och pappa. ?Pappa trodde först inte att det var sant, det känns så overkligt att något sånt ska hända?, säger hon. FOTO: Lisa Jalakas
Det första 15-åriga Ronja Hansson gjorde efter att bussen blivit beskjuten var att höra av sig till mamma och pappa. ?Pappa trodde först inte att det var sant, det känns så overkligt att något sånt ska hända?, säger hon. FOTO: Lisa JalakasFoto: 

Vid 18-tiden i onsdags fick polisen larm om att ett flertal skott träffat en buss på Hässleholmen i Borås. 15-åriga Ronja Hansson och hennes kompis från Ulricehamn satt på bussen när det hände.

– Allt var frid och fröjd, det brukar ju vara lugnt när man åker buss. Sen hör man hur det kommer åtta snabba skott, berättar hon.

Annons

Den första tanken som for genom Ronja Hanssons huvud var att ducka, för att undvika glassplitter i ögonen. Men bussens fönster hade dubbelt glas och bara det yttre sprack.

När bussen stannat och alla passagerare gått ut sjönk händelsen in och hon förstod vad som hänt.

– Chocken sitter fortfarande kvar. Jag förstår inte hur man kan få för sig att skjuta mot en buss där det sitter människor, säger hon.

Chauffören och samtliga passagerare klarade sig oskadda. Ronja Hansson tror att det i framtiden kommer att kännas lite nervös och obehagligt att åka buss, men hoppas att händelsen inte ska påverka henne alltför mycket. Något hon har svårt att skaka av sig är tanken på vad som kunde ha hänt om bussen hade haft enkelglas eller om vapnet hade varit kraftfullare.

– Med tanke på att ett skott kom precis i huvudhöjd är det svårt att inte tänka på det. Man får en lite annan syn på livet, även fast ingen blev skadad.

Ronja Hansson hoppas att polisen får tag på den eller de personer som gjorde det.

– Jag är nyfiken på varför de gjorde det, vad deras motiv var.

Men chanserna att få tag på gärningsmännen är i nuläget dåliga. Enligt Per-Anders Aronsson, inre befäl i Borås, har polisen inget att gå på. Att döma av kulorna rör det sig om ett luftgevär, och sådana är tillåtna att inneha om man är över 18 år och är inte licenspliktiga.

Per-Anders Aronsson tror inte att det var ett planerat brott.

– Det rör sig med stor sannolikhet om ett pojkstreck, inget tyder på något annat.

Annons

Enda chansen för polisen att gå vidare i fallet är om någon hör av sig med tips.

– Vi är hemskt tacksamma om någon som sett något hör av sig, säger Per-Anders Aronsson.

Händelsen är rubricerad som framkallande av fara för annan samt skadegörelse.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons