Annons
Nyheter

Roland Karlsson försvarar beslutet

Kommunstyrelsens ordförande Roland Karlsson vill inte berätta om motiven till varför kommunens toppchefer får en möjlighet till särskild avtalspension i sina anställningsavtal.
Nyheter • Publicerad 30 december 2010
Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

Kommunstyrelsens ordförande Roland Karlsson vill inte gå in på motiven till varför de två kommuncheferna i Ulricehamns kommun fått möjlighet till särskild avtalspension.

– De uppgörelser som förhandlingsutskottet träffat bygger bland annat på lönesättande samtal. I dem ingår detaljer som jag inte kan prata offentligt om, säger han.

Annons

Avtalen med Karl-Erik Claesson och Ewa Roslund har träffats eftersom de anställs som kommunchefer inom ramen för den nya förvaltningsorganisationen, vilken träder i kraft den 1 januari 2011.

Att Karl-Erik Claesson sedan tidigare redan är kommunchef har inte direkt med de nu träffade avtalen att göra, enligt Roland Karlsson.

Vem av parterna - arbetsgivaren eller de som anställts - som tog initiativ till att lyfta in möjligheten till avtalspension, vill Roland Karlsson heller inte gå in på, med hänvisning till att även det är en del av förhandlingen.

UT har pratat med de två berörda kommuncheferna. Ewa Roslund minns inte hur frågan om särskild avtalspension kom upp, medan Karl-Erik Claesson inte vill prata om det. Han hänvisar till att det är en del av förhandlingen.

Det har kommit anklagelser om att avtalen ger sken av att vara vänskapskorruption. Hur ser du på det, Roland Karlsson?

– Det är så lågt att jag inte vill kommentera det.

Men ligger det något i kritiken, som i princip går ut på att de två kommuncheferna genom avtalen ges en positiv särbehandling?

– Nej, verkligen inte.

Men vad är motivet till avtalen?

– Eftersom det tagits inom ramen för förhandlingen med de två berörda, som bygger på lönesättande samtal med mera, så är det inget som bör yppas offentligt.

Annons

Enligt kommunstyrelsens delegationsordning ska beslut om särskild avtalspension tas av kommunstyrelsens ordförande. Men i det här fallet är det förhandlingsutskottet som tagit beslutet.

Roland Karlsson säger att det inte är något formaliafel.

– Beslutet om särskild avtalspension har tagits inom ramen för anställningsavtalen. Och beslut om anställningar tas av förhandlingsutskottet.

Varför får inte oppositionen sitta med i förhandlingsutskottet?

– De har tidigare valt att inte medverka i utskottet, trots att de erbjöds plats (vid tillfället var Kjell Andersson oppositionsråd, UTs anmärkning). Därför tillsattes utskottet med representanter från alliansen. För att ändra på det nu krävs att någon personligen väljer att lämna sin plats. Men så har inte skett.

– Samtidigt ser jag ett värde i att oppositionen också sitter med i utskottet. Så kommer det också att bli då den nya politiska organisationen träder i kraft.

Avtalen med kommunens två kommunchefer Karl-Erik Claesson och Ewa Roslund ger dem möjlighet att ta ut särskild avtalspension vid 63 års ålder.

De kan då lämna sina jobb med 74 procent av lönen fram till uppnådd pensionsålder.

Enligt kommunens pensionspolicy kan avtalspension bli aktuellt vid övertalighet.

Skillnaden den här gången är att nu blir det kommuncheferna som tack vare sina avtal själv kan avgöra om de vill ta ut avtalspension eller inte.

Det är detta som har väckt debatt. Dels för att duon ges möjlighet till att lösa ut fallskärm före uppnådd pensionsålder. Dels för att beslutet tagits av ett oenigt förhandlingsutskott.

Den moderate representanten Carljohan Molander yrkade avslag då frågan beslutades i förhandlingsutskottet.

Carljohan Molander anser kommunen inte ska lägga pengar på sådana uppgörelser.

Oppositionen har heller inte getts möjlighet att delta i förhandlingsutskottet, då frågan om avtalen behandlades.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons