Annons
Nyheter

Riskerar vite för ej tömd tank

Gummi-Lasse i Ulricehamn kan tvingas böta 10 000 i vite för att inte ha avvecklat en markcistern inom den tid som angetts av miljö- och byggnämnden i Ulricehamns kommun.
Nyheter • Publicerad 5 september 2011

Då ärendet behandlas på tisdagen är förslaget att nämnden vänder sig till Miljödomstolen i Vänersborg med en begäran om att företaget ska betala tidigare förelagt vite på 10 000 kronor.

Den cistern det gäller finns inom sekundär skyddszon för Ulricehamns vattentäkt. I februari 2008 fick Gummi-Lasse dispens från reglerna i skyddsföreskrifterna, som säger att underjordisk cistern antingen ska vara invallad eller dubbelmantlad. Senast vid årsskiftet 2010/2011 skulle kravet vara uppfyllt.

Annons

Dispensen gavs för att företaget skulle få tillräckligt med tid på sig att uppfylla kraven.

I februari i år beslutade kommunens miljöchef om vitesföreläggande då reglerna inte hade uppfyllts.

Efter att detta beslut efter 30 dagar trätt i kraft genomfördes en inspektion den 27 april vid företaget. Den aktuella cisternen var då fortfarande i bruk.

Den verksamhetsansvarige förklarade för kommunens miljöinspektör att frågorna från kommunen besvarats samt att det finns ett besiktningsprotokoll som godkänner att cisternen används till och med den 30 juni 2011.

Att ärendet nu åter tas upp av miljö- och byggnämnden beror på att Miljödomstolen efter beslutet i våras ansåg att ett formellt fel begåtts vid förvaltningen. Enligt domstolen är det nämnden, och inte miljöchefen, som har att fatta beslut av detta slag.

Christer Seldevall

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons