Annons
Nyheter

Ris och ros från oppositionsrådet

Mycket gemensamt men en kraftig oro, är oppositionsrådet Mattias Josefssons reaktion på alliansens handlingsprogram.
Nyheter • Publicerad 25 februari 2011

– Rent generellt tycker jag det är ett bra handlingsprogram faktiskt.

– Jag känner igen många delar från vårt eget program som vi har tagit fram tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Och det gör att det råder en stor samsyn inom flera frågor, vilket borgar för att vi tillsammans kan jobba för att förbättra de här bitarna och utveckla Ulricehamn.

Annons

Som exempel tar han första punkten under rubriken lärande.

"Elevernas resultat i grundskolan skall höjas. Ulricehamn skall 2014 höra till den tredjedel av kommunerna i landet som har de bästa resultaten."

– Det är jättebra. Jag tycker det är bra att de har satt upp ett mätbart mål.

Under rubriken Kommunen som arbetsgivare säger Mattias Josefsson att det är bra att allianspartierna har valt att lyfta fram mångfalden.

"Mångfald på en arbetsplats skapar möjligheter till innovativa idéer och nya tankesätt som berikar oss som individer och som samhälle."

Under rubriken Miljö tycker han det är bra att produktionen av biogas lyfts fram.

– Det tycker jag är jättebra att de är noga med att peka ut det så tydligt. Det följer också den linje som regionen har i de här frågorna.

– Indirekt kritiserar de regionens ganska tafatta och svaga strategi för att utveckla till exempel det här med biogas. Det tycker jag är klarsynt.

Under kultur tycker han om att tanken på ett gemensamt lånekort i Sjuhärad är bra.

– Det är en fråga som inte minst jag själv har drivit ganska tydligt.

Annons

Men självklart finns det sedan punkter han tycker är mindre bra.

– En sak som oroar mig ganska kraftigt är det här om att kommunala verksamheter ska läggas ut på entreprenad och att utmaningsrätt ska införas. Utmaningsrätt är ganska revolutionerande. För det krävs en djupare diskussion, en djupare analys av vad det kan innebära.

Dessutom saknar han fokus på ekonomin i handlingsprogrammet. Ekonomin har inte fått någon egen rubrik och man har inte satt upp några mätbara mål.

– Kommunen står inför en rad stora investeringar. Vi har ett bibliotek framför oss, inte minst ett Ryttershov och flera skolor som behöver till- eller ombyggnad. Att i det läget inte sätta upp några tydliga mål vad gäller ekonomin gör mig lite oroad.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons