Annons
Nyheter

Rikta kraven till rätt instans

Om allmänheten har synpunkter på trafikhastigheten på en viss väg, gäller det att vända sig till rätt instans.
Nyheter • Publicerad 3 juni 2014

UTs artikel om hastighetskontrollen på Jönköpingsvägen har väckt reaktioner. Både tidningen och polisen har fått synpunkter.

– Vår uppgift är att bidra till ökad trygghet. Och vi vet att trafiken är väldigt viktigt för många, säger Stefan Andersson, platschef för polisen i Ulricehamn.

Annons

– I det här fallet är det naturligtvis olyckligt om vissa känner sig orättvist behandlade. Men det är inte så att polisen prioriterar vissa personer eller vissa gator eller vägar, vad gäller hastighetskontroller.

Enligt Stefan Andersson är det viktigt att skilja på de olika insatser som finns att ta till mot höga hastigheter i trafiken.

Är det hastighetskontroll det gäller, är det till polisen man ska vända sig. Det går bra med den lokala polisen. Men främst är det enheten för trafikövervakning i Skara som regelmässigt jobbar med hastighetskontroller.

– De lokala poliser som jag har till förfogande ska i första hand jobba med de mål som vi har i uppgift att klara. Det kan vara narkotikabrott, bruk av narkotika, rattfylleri, ordningsbrott. Hastighetskontroll hör däremot inte till dessa mål. Däremot händer det att poliser i yttra tjänst någon gång i bland ha möjlighet att även kontrollera hastighet, säger Stefan Andersson.

Istället är att alltså enheten för trafikövervakning i Skara. Men den lokala polisen får inte regelmässigt information om när den enheten finns på plats, som i det här fallet, i Ulricehamns kommun.

Är det farthinder, sänkt hastighet eller andra insatser man efterfrågar, är det inte till polisen utan till ansvarig väghållare man vänder sig till. Det kan vara trafikverket, kommunen eller länsstyrelsen.

Christer Seldevall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons