Annons
Nyheter

Rekordmycket grus ska bort

Omkring 3 000 ton grus har lagts ut på vägar och trottoarer i Ulricehamns kommun i vinter. Det är mer än någonsin.
Nyheter • Publicerad 15 mars 2011
Rober Bergqvist från UEAB har aldrig varit med om en grusvinter likt den senaste. Nu ska den halkbekämpande råvaran tas bort från gatorna. Arbetet inleddes i går.
Rober Bergqvist från UEAB har aldrig varit med om en grusvinter likt den senaste. Nu ska den halkbekämpande råvaran tas bort från gatorna. Arbetet inleddes i går.Foto: Henrik Erickson
Foto: Henrik Erickson

Nu ska allt grus som ligger kvar samlas ihop. I går började Robert Bergqvist och hans arbetskamrater med det grusliga jobbet.

- Det brukar ta runt tre månader att samla ihop allting, säger han.

Annons

Det är UEAB som både lägger ut och samlar in gruset. De räknar med att 1 500 ton kommer tillbaka i år. En del grus flyger iväg med snöslungorna, en del hamnar i diken. När väl gruset samlats in igen används det som skyddsfylla i rörschakt i kommunen. Det kan inte återanvändas som väggrus eftersom det är för mycket smuts i.

Först avgrusar man centrala Ulricehamn, och sedan fortsätter maskinerna ut mot Gällstad. Det tar längre tid i centrum än i övriga kommunen.

- Vi brukar räkna med två månader i centralorten, och en månad för resten, berättar Robert.

Han har jobbat på UEAB sedan 2002 och har ett par års erfarenhet av grussopning. Nu i början av arbetet grovkör UEAB med två maskiner. Fullt bemannade är det fem maskiner som jobbar med vägar och trottoarer.

Hur lång tid det tar beror en hel del på vädret. För att kunna sopa upp gruset måste vägen vara torr. Vid regnväder får maskinerna vila. Men misströsta inte. Det ska vara färdigt till midsommar, oavsett väderlek.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons