Annons
Nyheter

Regler för skolresor tolkas olika

Reglerna för frivilliga avgifter i skolan tolkas olika. Därför får en del skolelever åka på skidresa medan andra inte får det.
Nyheter • Publicerad 2 februari 2011
Elever från Ängsskolan i Skene var i skidbacken under onsdagen. Dock inte på skoltid. Elever som går en idrottsprofil har ledigt från skolan och åker i skolidrottsföreningens regi. I det fallet gäller därför inte Skolinspektionens riktlinjer. Men snart har man en friluftsdag som kommer att kosta 220 kronor per elev, alltså mer än Skolinspektionens riktlinjer.
Elever från Ängsskolan i Skene var i skidbacken under onsdagen. Dock inte på skoltid. Elever som går en idrottsprofil har ledigt från skolan och åker i skolidrottsföreningens regi. I det fallet gäller därför inte Skolinspektionens riktlinjer. Men snart har man en friluftsdag som kommer att kosta 220 kronor per elev, alltså mer än Skolinspektionens riktlinjer.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

Tranängskolan har åkt med elever till skidanläggningen Isaberg tidigare vintrar. Att man nu ställer in beror bland annat på att Skolinspektionen besökte skolan i december och då hade synpunkter på att kostnaden för varje elev på drygt 200 kronor var för hög.

– Skolinspektionen var väldigt tydliga med det, säger Gunilla Sjödahl som är rektor på skolan.

Annons

Hon tycker att dessa regler är bra. Visserligen kallas det för frivilliga avgifter men en del föräldrar kan uppleva vissa typer av bidrag som ett tvång när alla andra i klassen bidrar. Genom att inte ta någon avgift behandlas alla lika.

– Det är ju något som genomsyrar alla styrdokument.

Hon har heller inte stött på någon kritik för att skidresan är inställd.

Skolinspektionen har bedömt att gränsen går vid 100 kronor när det gäller aktiviteter kopplade till idrott och hälsa, men en del skolor ser inte det som något hinder.

Ängsskolan i Skene är ett exempel. Där kommer det kosta 220 kronor för eleverna att delta i en skidresa till Ulricehamn under nästa veckas friluftsdag. Sedan tillkommer eventuell skidhyra.

– Kostnader upp till 250 kronor tycker vi är okej, säger idrottslärare Urban Henning.

Även skolor i Ulricehamn har utförsåkning på programmet under friluftsdagar. När Bogesundsskolan hade friluftsdag nyligen kunde elever välja att åka till skidbacken.

Men då var de tvungna att betala liftkort själva.

Kostnaden är hundra kronor för skolelever och alltså inom Skolinspektionens gräns.

Men sedan beror det på hur man räknar. Om eleverna behöver hyra utrustning kostar det hundra kronor till, och då är man över gränsen. Dessutom ska kommunen och skolan vara vaksamma på om samma elever belastas med flera kostnader under ett läsår.

Annons

– Vi har än så länge valt den här vägen. Det är möjligt att vi får ta det under omprövning, säger Per Lindahl som är rektor på skolan.

Till saken hör att en ny skollag börjar gälla den 1 juli i år och i den har skrivningarna kring frivilliga avgifter mildrats något. Det ser alltså ut att bli lättare för skolor att ta ut en frivillig avgift. Men exakt vad detta får för konsekvenser i skolornas dagliga verksamhet är för tidigt att säga.

Skolverket var i sitt remissyttrande kritisk till detta.

"Skolverket har sett att så kallade frivilliga bidrag i realiteten är tvingande eftersom det blir utpekande för den enskilda eleven om föräldern inte ger bidraget.", skrev man.

Enligt skollagen ska skolan i princip vara avgiftsfri, men bestämmelserna medger att det får förekomma enstaka inslag som kan medföra en obetydlig kostnad för eleverna.

En praxis har utvecklats kring vilka kostnader som är förenliga med lagen. Enstaka kostnader får inte uppgå till mer än belopp i storleksordningen:

300 kronor för en studieresa

100 kronor för ett studiebesök

100 kronor för aktiviteter kopplade till idrott och hälsa (friluftsdag)

100 kronor för klasskassa för en termin (frivillig schablonsumma i förväg).

Kommunen och skolan måste också vara uppmärksamma på om samma elever belastas med kostnader vid ett flertal tillfällen under ett läsår. Belopp som var för sig skulle bedömas som okej kan tillsammans vara olagliga.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons