Annons
Nyheter

Regionregeringen tappade tio mandat

Alla de tre partier som samverkat i Västra Götalandsregionen var förlorare i årets val.
Nyheter • Publicerad 21 september 2010

Efter de första två årens turbulens i den då nybildade Västra Götalandsregionen lyckades man få en fungerande majoritet med Socialdemokraterna (S), Centerpartiet (C) och Folkpartiet (FP). I söndagens val tappade S sex mandat och C och FP vardera två, en förlust med tio platser i regionfullmäktige.

Samtidigt ökade Moderaterna och Miljöpartiet med tre mandat vardera och Sverigedemokraterna kom in i församlingen med sju mandat, samma antal som Sjukvårdspartiet.

Annons

En av ledamöterna i regionfullmäktige är Perallan Orrbeck (FP). Han förklarar sitt partis förlust:

– Det är i Göteborg och Bohuslän vi tappat de båda mandaten, säger han. När det gäller Bohuslän är den troliga förklaringen förändringen av NU-sjukvården, något som kritiserats av många medborgare. I Göteborg har Folkpartiet inte lyckats särskilt väl.

Perallan Orrbeck utesluter inte att alliansvindarna blåst även över regionvalet.

Nu stundar förändringar och det gäller att man får en fungerande majoritet.

– När det gäller sakfrågorna tycker jag att de tre partierna har fungerat bra, fortsätter Orrbeck, så jag hade gärna sett att det samarbetet hade fortsatt. Men nu finns det inte längre majoritet så nu blir det för Johnny Magnusson (M) och Gert-Inge Andersson (S) att ta initiativet till nya konstellationer.

– Nyckeln är Miljöpartiet, anser Orrbeck. Antingen kan det bli den hittillsvarande majoriteten i samverkan med Miljöparitet, eller också allianspartierna och Miljöpartiet.

Klart är att Miljöpartiets medverkan synes värdefull, vilket gör att detta parti kan få möjlighet att få igenom mer av sina önskemål.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons