Annons

Redaktionen tipsar: Här är sommarens bästa poddar

De funkar lika bra på en roadtrip som i hängmattan. UT:s medarbetare tipsar om roliga, rafflande och intressanta poddar att lyssna på i sommar.
Ulricehamn • Publicerad 13 juni 2021 • Uppdaterad 14 juni 2021
Foto: Pressbild
Foto: Pressbild

Brita och Parisa

Genre: Populärkultur, nyheter och debatt.

Antal avsnitt: 126. Nytt avsnitt varje fredag.

Annons

Beskrivning: Vill du grotta ner dig i veckans snackis? Då ska du lyssna på Brita Zackari och Parisa Amiri, vars podd är uppkallad efter dessa två kloka och insiktsfulla kvinnor. Här pratar de om allt från den senaste säsongen av The Crown, till konflikten mellan Gaza och Israel. De ger skarpa analyser och kommer med intressanta inspel i debatter om såväl genus som rasism och andra brännande samtidsfrågor.

Tipsat av: Evelina Segerqvist.

Foto: Pressbild

Diktatorer

Genre: Historia.

Antal avsnitt: 25 (2 säsonger).

Beskrivning: Hitler, Idi Amin och Pol Pot. Tre envåldshärskare som förutom sitt maktmissbruk har en hel del andra gemensamma faktorer – bland annat att de förekommer i Parisa Amiris (från Brita och Parisa) podcast Diktatorer. Varje avsnitt tillägnas en historisk despot som på mer eller mindre grymma sätt har gjort avtryck på och format vår samtid. Lyssna och lär. Finns endast på Spotify.

Tipsat av: Evelina Segerqvist.

Foto: Pressbild

Ursäkta

Genre: Humor.

Antal avsnitt: 63. Nytt avsnitt varje torsdag.

Beskrivning: Du har sett dem på Instagram, tv och Tiktok. När komikerna Edvin Törnblom och Johanna Nordström gick samman och startade en podd tillsammans för över ett år sedan var det som bäddat för succé. Och succé blev det. Det går inte ett avsnitt utan att lyssnaren fullkomligt storknar av skratt. För att inte tala om Ursäkta-lingon som har blivit ett faktum bland alla fans. De som lyssnar, de vet.

Tipsat av: Evelina Segerqvist.

Foto: Pressbild

Crimetown

Annons

Genre: Brott.

Antal avsnitt: 38 + 10 bonus (2 säsonger).

Beskrivning: Engelskspråkig podd som berättar om brottskulturen i amerikanska städer i historiskt perspektiv. Oerhört påkostad, närgången och välgjord produktion med intervjuer och detaljerade berättelser. Första säsongen tar upp maffians hårda regering i den lilla staden Providence, Rhode Island, under 1970-talet. I andra säsongen är de i Detroit. Man sitter på nålar – sträcklyssningsvarning.

Tipsat av: Jens Augustinsson.

Foto: Pressbild

Stadsinspektionen

Genre: Arkitektur/samhälle.

Antal avsnitt: 26 (3 säsonger).

Beskrivning: SR-producerad podd där arkitekturkritikern Mark Isitt besöker svenska städer och gör nedslag i hur arkitektur och stadsbyggnad har påverkat – och påverkar städernas utveckling. Ärliga, och ibland mindre smickrande recensioner, blandat med intervjuer med politiker och tjänstemän som ansvarar för stadens utveckling. Varje avsnitt avslutas med en kort sammanfattning med två inbjudna arkitekter. Inget besök i Ulricehamn – än. Men båda våra grannstäder Borås och Jönköping får besök av Stadsinspektionen.

Tipsat av: Jens Augustinsson.

Foto: Pressbild

P3 Historia

Genre: Historia/samhälle.

Antal avsnitt: 99 (5 säsonger).

Annons

Beskrivning: Visst klingar namnen Selma Lagerlöf, Martin Luther King och Coco Chanel bekant, men vad vet vi om personerna – egentligen? Här djupdyker man under närmare en timme i despoter, dragdrottningar, krigarkungar och litterära storheter. Perfekt för att bli konversationskunnig på en historisk person och extra mumma för den som inte kan få nog av härskare och kungligheter. Här serveras allt från Kleopatra till drottning Kristina.

Vill slå ett extra slag för avsnittet om Ester Blenda Nordström, svensk journalistpionjär som brände ljuset i båda ändar. En unik människa med en unik historia. Lyssna och häpna.

Tipsat av: Jens Augustinsson.

Foto: Pressbild

Offsides podcast

Genre: Sport.

Antal avsnitt: 349. Nytt avsnitt varje onsdag.

Beskrivning: En fotbollspodd som inte i första hand analyserar spelet på planen. Det vet Johan Orrenius och Anders Bengtsson att det finns andra som är bättre på. När det däremot gäller att hitta de lite mer udda ingångarna i det stora ämnet fotboll, är chefredaktörerna för magasinet Offside oöverträffade. Är man intresserad av både fotboll och medier är det här en podd att älska – och att skratta åt.

Tipsat av: Jonas Emtervall.

Foto: Pressbild

Fördomspodden

Genre: Humor.

Säsonger: 141. Nytt avsnitt varje onsdag.

Beskrivning: Emil Persson intervjuar diverse kändisar – Carl Jan Granqvist, Sarah Dawn Finer och förbundskapten Janne Andersson är tre exempel – och utgår från sina fördomar om den person han intervjuar. Gästerna får under cirka 45 minuters tid svara på ett antal påståenden som Persson har om dem. Programledarens småländska underfundighet är rolig och är bara gästen bjussig blir det ofta många och höga skratt. Numera krävs en prenumeration på betaltjänsten Pod me för att lyssna på de flesta nya avsnitten, men det finns en backkatalog med över 120 avsnitt som alla är gratis.

Annons

Tipsat av: Jonas Emtervall.

Foto: Pressbild

USA-podden

Genre: Politik.

Antal avsnitt: 342. Nytt avsnitt varje onsdag.

Beskrivning: Allmänbildande och underhållande. Man lär sig alltid något nytt om det stora landet i väst och dess politiska system när utrikesredaktörer och korrespondenter varje vecka går igenom och analyserar rubrikerna från Washington och övriga USA. Började som USA-valspodden inför presidentvalet 2016. När Trump sedan vann det valet gick det inte att sluta och nu rullar podden vidare även under Bidens presidentperiod.

Tipsat av: Jonas Emtervall.

Foto: Pressbild

When we were kings

Genre: Sport.

Antal avsnitt: 85.

Beskrivning: Sportbladets Erik Niva och Håkan Andreasson väljer varje vecka ut en fotbollsklubb, -nation eller -spelare och grottar ner sig i en säsong som har satt avtryck i historien. Avsnitten är ofta långa, eller uppdelade i flera delar, för att inte missa att berätta hela storyn kring en framgång. Och vad som lett fram till den. Ingen sten lämnas orörd och är du intresserad av mer än bara det som utspelar sig på plan är detta en podd för dig.

Tipsat av: Jasmin Frljevic.

Foto: Pressbild

P3 Dystopia

Genre: Samhälle/nyheter.

Annons

Antal avsnitt: 50

Info: Drama möter vetenskap. Vetenskap möter filosofi. Podden utreder vår tids stora ödesfrågor genom att måla upp ett worst case scenario och presenterar sedan olika tänkbara lösningar med hjälp av sakkunniga experter. Teman som ”om kriget kommer”, framfarten av artificiell intelligens, pandemier och ekonomiska kollapser är bara några som behandlas i denna välgjorda podd.

Tipsat av: Jasmin Frljevic.

Fakta

Här lyssnar du

De flesta poddar är tillgängliga hos Podcaster (Iphone/Ipad), Acast, Spotify och podcaster.se. Sveriges radios podcaster finns dessutom i Sveriges radio play-appen.

Evelina SegerqvistSkicka e-post
Jens AugustinssonSkicka e-post
Jasmin FrljevicSkicka e-post
Jonas EmtervallSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons