Annons
Nyheter

Rävjakt för att undvika skabb

Varje år ordnar Brunn och Tvärreds älgskötselområde en rävjakt för välgörande ändamål.
– Vi samlar in pengar till barnavdelningen på Borås lasarett, berättar Kjell Josefsson.
Nyheter • Publicerad 18 februari 2013
? Vi är förhållandevis många jägare och få rävar ute idag. Det är samvaron som är viktigast en sådan här dag, säger Arne Davidsson som har bott i Tvärred i 40 år, numera boende i Ulricehamn.
? Vi är förhållandevis många jägare och få rävar ute idag. Det är samvaron som är viktigast en sådan här dag, säger Arne Davidsson som har bott i Tvärred i 40 år, numera boende i Ulricehamn.Foto: 
? Rävjakten är en viltvårdande åtgärd, men också ett sätt för oss jägare att träffas, säger Kjell Josefsson från Tvärred.
? Rävjakten är en viltvårdande åtgärd, men också ett sätt för oss jägare att träffas, säger Kjell Josefsson från Tvärred.Foto: Kristin Ståhlkrantz

Redan klockan sju på lördagsmorgonen samlades ett 50-tal jägare vid Dammen i Tvärred för att ge sig ut på rävjakt. Så har man gjort en gång om året i närmare tio år.

– Det är inte så mycket mat på en räv, säger Gunnar Henriksson skämtsamt. Vi jagar den för att hålla nere stammen, ju fler de blir desto vanligare blir det med skabb, fortsätter han.

Annons

Skabb är en plågsam sjukdom, djuren tappar all päls och river sönder sig av klåda. Detta kan också spridas till hundar och andra djur. Utgången för de vilda djuren är en plågsam och utdragen död.

– En av mina hundar fick det, men vi fick hjälp hos veterinären så den klarade sig.

Samtidigt som rävjakten i Tvärred är något av en social tillställning för traktens jägare så passar man också på att samla in pengar till barnavdelningen på Borås lasarett.

– Det brukar bli några tusen kronor som de får köpa leksaker för, berättar Kjell Josefsson.

Totalt var det sex jaktlag med en hund vardera, som var ute. I snitt brukar det skjutas en till två rävar under jaktdagen.

– Det är inte så lätt att jaga räv, de har väldigt bra hörsel och hör dig på långt håll. Det blir mycket tid att sitta och vänta. Sedan har vi som tradition att samlas vid Dammen och grilla korv vid lunchtid, säger Gunnar Henriksson.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons