Annons
Nyheter
En kvinna i 40-årsåldern har dömts för mordbrand av Borås tingsrätt. Påföljden blir rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.
Nyheter • Publicerad 14 maj 2014

Det var på morgonen för drygt ett år sedan som en villa i ett bostadsområde i Ulricehamn började brinna. Den tekniska undersökningen visade att det inte fanns någon naturlig förklaring till branden, som alltså bedömdes som anlagd.

Ingen människa skades vid branden, men de materiella skadorna blev omfattande.

Annons

Misstankarna riktades snart mot den kvinna som bodde i huset och hon anhölls och häktades, misstänkt för mordbrand.

Kvinnan har hela tiden förnekat att hon har något med branden att göra. Hon har istället pekat ut ett antal andra, tänkbara gärningsmän, bland annat sin egen man, som vid tillfället för branden inte bodde i huset.

Borås tingsrätt konstaterar i sin dom, att det saknas teknisk bevisning som gör att någon kan knytas till branden. Rätten har dock gjort bedömningen att den berättelse kvinnan lämnat, om vad hon gjorde den aktuella morgonen och hypoteser om alternativa gärningsmän, är ”orimliga ur ett tidsmässigt och riskmässigt perspektiv”. De lämnas därför utan vidare avseende, som det heter.

Det innebär samtidigt att tingsrätten bedömer berättelsen från kvinnans make som trovärdig. Rätten har också hört ett antal vittnen.

Enligt det rättspsykiatriska utlåtande som lämnats begick kvinnan gärningen under påverkan av en allvarlig psykisk störning. Det anses också finnas risk för återfall i allvarlig brottslighet.

Kvinnan döms av tingsrätten för mordbrand och ska överlämnas till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Bo Högborn
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons