Annons
Nyheter

Rättslig strid om körkort

Enligt Transportstyrelsen är mannen alkoholist och därför har man dragit in hans körkort. Mannen själv säger att han inte har några problem och fick rätt i domstol. Nu driver Transportstyrelsen ärendet vidare.
Nyheter • Publicerad 20 oktober 2014

I sitt beslut att återkalla mannens körkort i juli i år hänvisar Transportstyrelsen till ett läkarintyg samt två provtagningar som gjorts på mannen.

Mannen, som är från Tranemo kommun, har enligt Transportstyrelsen vid två tillfällen haft förhöjt så kallat CDT-värde, vilket visar på "ett alkoholbruk som inte är tillfälligt och som från medicinsk synpunkt är skadligt.", skriver myndigheten.

Annons

Mannen överklagade beslutet till förvaltningsrätten.

Till mannens fördel talade bland annat ett uttalande från en läkare om att mannen sköter sitt arbete och har stabila sociala förhållanden. Dessutom anser läkaren att alla mannens prover är normala.

Mannen själv har uppgett att han behöver sitt körkort både i jobbet och i sitt privatliv. Dessutom har han aldrig kört bil påverkad av alkohol eller i övrigt påträffats berusad av alkohol.

Mot detta stod alltså Transportstyrelsens hänvisning till de två provtagningarna av det så kallade CDT-värdet som man anser visar att mannen har alkoholproblem. Dessutom anser man att ytterligare ett värde var för högt.

I september kom domen och rätten gav mannen rätt. Rätten tycker inte att de prover som Transportstyrelsen hänvisar till räcker för att klassa mannen som missbrukare.

Nyligen bestämde sig Transportstyrelsen för att överklaga beslutet ännu en instans, till Kammarrätten.

Anders Rosenberg
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons